„remélem, komoly, mert viccnek kicsit durva”

2018-07-10

Az elmúlt napokban újabb határozott lépést tett a világ a vámháború irányába. Ez az, ami a legkevésbé hiányzik most a piacoknak.

Pénteken életbeléptek a Donald Trump által beígért, összesen 34 milliárd értékű kínai termékre vonatkozó 25%-os vámok. A válasz sem váratott sokat magára, mivel Kína hasonló mértékben terheli meg mostantól az Egyesült Államokból érkező árukat. Ezzel kiegészültek a június elején, bizonyos acél- és alumíniumtermékekre kivetett vámok. És itt még nincs vége: Trump újabb lépéseket ígér Kína ellen, sőt felmerült az Egyesült Államokba érkező autók vámjának megemelése is. Szélsőséges esetben ez akár több száz milliárd dollár értékű árut is érinthet.

de hogyan érintené ez a növekedést?

A befektetők mostanra kezdik komolyan venni a márciusban még csak kósza ötletelésnek  tartott vámháború veszélyét, így folyamatosan érkeznek az elemzői becslések arra vonatkozóan, hogy mindez mennyivel vetheti vissza a globális növekedést. A világkereskedelem komplexitása miatt nehéz erre választ adni, de a sok elemzés közül nekem a J.P.Morgan-é tűnik a legkonzisztensebbnek:

 

forrás: IMF és J.P.Morgan
forrás: IMF és J.P.Morgan

Látszik, hogy ha „csak” az USA és partnerei között alakul ki komolyabb vámháború (2. szcenárió: Kínával szemben 450 mrd USD és az összes, USA-ba érkező autóra vetnek ki vámot, amire azonos mértékű ellenvámot léptetnek életbe), csupán 0,2%-kal esik vissza az egyébként erősnek mondható, 2019-re 3,9%-ra várt globális növekedés.

Ott van azonban az a szélsőséges eset, amikor az USA-n kívüli tagok egymástól is elkezdik védeni piacaikat, ami már 0,7%-kal fogná vissza a növekedést. Ez igazán sokkot okozna a piacokon! A veszély sajnos valós: Kanada és az EU például vámokat tervez kivetni az USA-ból kiszoruló acélra.

A vámháború tehát könnyen eszkalálódhat. Ráadásul a bizonytalanság a beruházásokat is visszafoghatja: a vállalatok már most óvatosan nyilatkoznak a jövőbeli terveikkel kapcsolatban, és a finanszírozás is nehézkesebbé válhat a kiszámíthatatlan környezetben. Egy komolyabb adok-kapok tehát súlyosan megterhelné a jelenlegi optimista növekedést.

A rossz hír az, hogy a vámháború réme novemberig biztosan velünk marad. Ekkor lesznek ugyanis az USA-ban a kongresszusi választások, és addig Trump nem engedheti el a témát. Ekkor egyrészt kiderül, az amerikai választók mennyire nyitottak erre a kérdésre, másrészt a mostani vámemeléseknek is látszik majd a konkrét hatása. Akkor lesz tehát egy döntési pont, hogy merre tovább…

de hogyan hathat ez a piacokra?

Arról, hogy ha a mostani helyzet igazán elfajul, hogyan hat az a részvényekre és kötvényekre, a cikk második felében lesz szó.

 

Donald_Trump_by_Gage_Skidmore_12

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről