sokáig jól működött…

2018-02-14

Ismét bebizonyosodott, hogy nincs ingyen ebéd. „Sokáig jól működött, mielőtt nem működött” (It worked well for a long time until it didn’t), nyilatkozta ma reggel a Credit Suisse francia nagybank vezérigazgatója az egyik termékükről (XIV). A termékről röviden annyit kell tudni, hogy alacsony részvénypiaci árfolyamingadozásra „fogad”, tehát a termék vásárlója akkor jár jól, ha a részvénypiacon nyugalom van.

A lenti grafikonon jól látható, hogy februárig a termékkel mesés hozamokat lehetett elérni az elmúlt 2,5 évben. Ha valaki felületesen pillant az ábrára, azt hiheti, hogy egy pénzpiaci vagy rövid kötvény instrumentumról van szó, annyira szép egyenes vonalban emelkedett az árfolyam. Aztán jött a február, és vele együtt a részvénypiaci pánik, az árfolyam pedig 3 nap alatt összeomlott, elveszítve az elmúlt időszak hozamát és többet.

a XIV (VelocityShares napi inverz VIX Short-Term ETN) árfolyama dollárban (forrás: Bloomberg)
a XIV (VelocityShares napi inverz VIX Short-Term ETN) árfolyama dollárban (forrás: Bloomberg)

 

Az eset ismét igazolta, hogy „nincs ingyen ebéd” a pénzügyi piacokon. Nem létezik kiemelkedő hozamot kínáló befektetés kiemelkedő kockázat nélkül. Tavaly év végén sok ügyfél, ismerős és családtag is megkérdezte a véleményemet a kriptodevizákról vagy egy-egy magyar kispapírról látván a kiemelkedő hozamokat. Mindegyiküknek azt válaszoltam, hogy számomra nem vonzó a hozampotenciáljuk, a bennük rejlő kockázatokkal szemben.

Mit tehetek megtakarítóként? El kell fogadnom, hogy jelenleg egy alacsony kamatkörnyezetben élünk. Ha magasabb hozamot szeretnék, akkor kockázatot kell vállalnom cserébe. De én csak akkor fektetek bármibe is, hogyha a várható hozam kompenzálja a benne rejlő kockázatot. Sok egzotikus eszköz közelebb áll a szerencsejátékhoz, mint a befektetésekhez. Én továbbra is „klasszikus” eszközökből állítom össze a portfóliómat, amelyben idén a részvényektől várom a legjobb teljesítményt, még akkor is, ha a legutóbbi bejegyzésemben már megjósoltam, hogy nagyobb árfolyamingadozások lehetnek idén.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről