spirálban a forint

2020-03-23

Az utóbbi napokban rekordmélypontra esett a forint mind az euróval, mind a dollárral szemben. A koronavírus járvány gazdasági hatásai, valamint a nemzetközi befektetői hangulat drasztikus romlása eddig nem látott szintekre gyengítették a hazai devizát. Habár év elején az ország devizaadósság–aránya tovább csökkent és az S&P hitelminősítő pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátásait, a világgazdasági események alakulása hirtelen kihúzta a padlót a forint alól.

forrás: Bloomberg

A régió vizsgálatakor is hasonló képet tapasztalhatunk: a lengyel zloty és a cseh korona is jelentősen leértékelődött az euróhoz és dollárhoz képest az utóbbi napokban. A forint év eleji leszakadása a régiós devizákkal szemben ezáltal számottevően mérséklődött.

Forrás: Bloomberg

Feltételezzük, hogy a magyar gazdaságpolitikának kedvelt eszköze a gyengülő forint annak gazdaságélénkítő hatása miatt. Az év eleje óta tapasztalható forintgyengülés azonban már a döntéshozóknak is túlzott mértékű lehet, hiszen az elmúlt időszakok évi 2-3%-os leértékelődésével szemben idén már közel 7%-ot gyengült a hazai deviza. Mindezek tükrében is érdekes időszak elé nézünk: a globális járvány további alakulása mellett ezen a héten MNB kamatdöntő ülés lesz, valamint esedékes a Moody’s hitelminősítő terv szerinti felülvizsgálata. Mivel az MNB tárháza a forint erősítésére limitált a jelenlegi környezetben (hiszen egy esetleges likviditás csökkentés vagy kamatemelés nem lenne szerencsés lépés), ezért én az elkövetkezendő időszakra a forint további gyengülését várom. Öröm az ürömben: magas devizakitettséggel rendelkező befektetéseink értékét jelentősen növeli a forint gyengülése, így ez a jelenség tompítja némileg az utóbbi hetek veszteségeit.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről