stagfláció felé tart Európa?

2016-07-29

eurózóna GDPA mai napon közölt eurozónás adatok a második negyedévben a növekedési ütem lefeleződését, és az infláció élénkülését mutatták. Az Európai Központi Bank döntéshozói számára ez vegyes hír, de a piaci várakozások továbbra is inkább a lazítás irányába elmozduló jegybanki politikát valószínűsítenek.

A pénteken közölt adatok szerint az euroövezet gazdaságainak növekedési üteme lefeleződött: mindössze 0,3%-kal bővült a második negyedévben az év első három hónapjához képest, miközben az első negyedévben még 0,6%-os bővülést mértek. A francia gazdaság már csak stagnált, a német növekedés is lefeleződött, tehát eléggé törékenynek tűnik az európai növekedés, miközben a Brexit szavazás várható kedvezőtlen következményei még csak az előttünk álló negyedévekben éreztethetik hatásukat.

az eurózóna inflációjának alakulása 2012-től, narancssárgával jelölve az elemzői várakozás (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

Eközben az infláció 0,2%-ra „gyorsult” júliusban, az elemzők pedig 1,5%-ig emelkedő inflációt várnak 2017 első negyedévére, amennyiben az olajárak stabilizálódása fennmarad. Az EKB 2%-os inflációs célját 2013 eleje óta rendre elvéti, az élénkülés tehát üdvözlendő, miközben a gazdasági lassulás fejtörést okozhat a jegybankároknak, ezért a szeptemberi kamatdöntő ülésen inkább a további jegybanki lazítás irányába való elmozdulás valószínű.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről