szalad a kutya – botladozik a gazdája?

2020-02-19

Újabb csúcsokra törtek a világ vezető részvényindexei az elmúlt hetekben, miközben a koronavírus egyre inkább érzékelhető reálgazdasági lassulást okoz. A befektetők egyelőre bíznak a várható jegybanki és költségvetési lazításban, de nem vehető biztosra, hogy a tőzsdei hegymenet tartós marad.

Az elmúlt hetekben részvényekbe fektető befektetők, akik a koronavírus kirobbanását jó beszállási pontnak tartották, most elégedettek lehetnek. Új csúcson az S&P és a fejlett piacok, a feltörekvők pedig ledolgozták a korábbi zuhanás több, mint felét. A nyersanyagpiacok azonban még nem találtak magukra:

forrás: bloomberg

Eközben a klasszikus menedékeszközök is jól performálnak: alacsony szinten maradtak a kötvényhozamok, erősödik a dollár, a svájci frank és az arany árfolyama:

forrás: Bloomberg

A fenti ábra azért arra utal, hogy a befektetők aggódhatnak valamelyest a gazdaságok állapota miatt, amire jó okuk is lehet. Néhány fontosabb adatot kiragadva kiemelném, hogy például a német gazdaság csak stagnált 2019 utolsó negyedévében, miközben Japánban 6% feletti GDP csökkenés jellemezte ezt az időszakot. A Kínából érkező gazdasági adatokat eleve fenntartással szokták kezelni, de egyes elemzői becslések szerint az első negyedéves GDP akár negatív is lehet Kínában a koronavírus okozta leállások miatt.

A következő hetekben-hónapokban megjelenő makrogazdasági adatok és konjunktúra-jelentések már jobban fogják mutatni a koronavírus okozta gazdasági lassulást, a befektetők azonban egyelőre bíznak a kínai gazdaság gyors talpra állásában, amit a jegybanki és a költségvetési politika is támogat. A lassulás tovagyűrűző hatása Kína határain túl is érzékelhető lesz, de a piac egyelőre nem aggódik: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről például egy-kétszer 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a befektetők.


forrás: Bloomberg

A Fed döntéshozói azonban vélhetően csak akkor fognak a kamatcsökkentés eszközével élni, ha az amerikai gazdasági adatokban is markáns romlás következik be, illetve a novemberi amerikai elnökválasztást megelőzően sem biztos, hogy szeretnének változtatni a kamatokon. Ezért nem lennék meglepődve, ha a következő időszakban megjelenő gazdasági adatokra akár jelentősebb korrekció következne be az elmúlt hetekben látott részvénypiaci hegymenetben. Ennek megfelelően a portfóliómban én is növelem a védekező eszközök arányát, amelyek jól teljesíthetnek a kockázatkerülés felerősödése esetén.

[poll id=”46″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről