szokjunk hozzá az új sávhoz

2021-02-05

Az idei év várhatóan továbbra is a járványról és annak visszaszorításáról fog szólni. Habár, a korlátozások elhúzódása és többszöri meghosszabbítása jelentősen visszaveti a normalizálódás ütemét, az utóbbi időszakban több pozitív fejlemény is érkezett a járvány kapcsán: egyre több vakcina került engedélyezésre, valamint az  oltás is megindult. Mindezek hatására javult a gazdasági kilábalásba vetett hit, ami a nemzetközi kockázatvállalási kedvnek is újabb löketet adott.

A régiós devizáknak ezt a pozitív befektetői hangulatot kihasználva sikerült valamelyest visszaerősödniük januárban. Ez a forint esetében 2 százalékos erősödést eredményezett, így jelenleg a decemberi eleji szinteken, 355 környékén áll az euró/forint árfolyam.

Forrás: Bloomberg

Az előttünk álló hónapokban előreláthatólag felgyorsul az oltás üteme, és nyárra fokozatosan feloldhatják a szigorításokat, ami egyrészről további forinterősödésnek adhat teret, másrészről azonban a második negyedévtől egyre erősebb inflációs nyomásra lehet majd számítani itthon. Az első körben a bázishatás miatt, a feloldásokat követően pedig a hirtelen keresletnövekedés következtében. Ezt az MNB is kiemelte legutóbbi kamatdöntő ülését követően, hangsúlyozva az inflációs kilátások emelkedését. Az elszálló, átmenetileg 4% fölötti infláció újra gyengülő pályára helyezheti a forintot tavasszal abban az esetben, ha régiós összevetésben kiemelkedő lesz nálunk az áremelkedés, vagy ha ekkor a piaci várakozással szemben a jegybank lazább politikát folytatna. Eleinte kivárásra számítok a jegybanktól, de mivel a jelentős forintgyengülés szintén inflációnövelő hatású, ezért 365 fölött várhatóan már újra interveniálna akár szóban, akár kamatemeléssel az egyhetes betéti tenderen.

Az utóbbi időszak jegybanki kommunikációja alapján úgy tűnik nézetváltás történhetett a forint megítélésével kapcsolatban, és az eddigi fokozatos leértékelődés melletti elköteleződés helyett középtávon rugalmasabban kezelhetnek egy esetleges erősödést. Túlzott felértékelődésnél azonban az ország versenyképességi helyzete romlana, hiszen az erős deviza az export csökkentésén keresztül a növekedést is mérsékli. Emiatt tartósan 350 alatti árfolyamnál valószínűleg (tavaly nyárhoz hasonlóan) már lépne az MNB és kamatot csökkentene.

Véleményem szerint idén, a gazdasági kilábalás fázisában az MNB továbbra is óvatos üzemmódban fog működni, és megpróbálja a forintot az elmúlt félévben kialakult új sávban tartani. Tavaly nyáron és ősszel már láthattuk ennek a tolerancisávnak a két szélét, mely a következő hónapokban is várhatóan 350 és 365 közti szinteken fog maradni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,53  (17 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről