sztárbefektetés volt, de mi jön ezután?

2016-07-06

stock-exchange-911612Másfél év alatt egy kockázatvállaló és egyúttal kitartó befektető közel 60%-os hozamot érhetett el a hazai részvénypiacon. Megismételhető ez a száguldás a következő időszakban? Túlteljesítő maradhat a magyar piac, ahogy ezt 2016-ban láttuk?

a bux-index teljesítménye 2015-től (forrás: Bloomberg)
a BUX-index teljesítménye 2015-től (forrás: Bloomberg)

A piaci rutinom azt súgja, hogy a fák nem nőnek az égig. Kiemelkedő teljesítményt és túlteljesítést a globális piacon olyan eszköz tud felmutatni, amely ”agyon volt verve” korábban és/vagy jelentős pozitív fordulat következett be a megítélésében pl. a gazdaságpolitika változása miatt. A BUX esetében ezek a feltételek fennálltak: a korábbi alacsony árazás vonzóvá tette őket, de szükség volt a magyar növekedés beindulására és az adózási környezet javulására is.

olcsók voltunk mostanáig

Jelen pillanatban a magyar részvények árazása (11-es előretekintő P/E hányados) megfelel a közép-európai régió szintjének, azaz olcsónak már nem mondható. A régió árazása azonban júniusban leszakadt a feltörekvő piacokhoz képest. A Brexit körüli kockázatok okozták a diszkont kialakulását, hiszen az EU várható gazdasági lassulása miatt óvatosabbá váltak a befektetők a régióbeli részvényekkel kapcsolatban.

a feltörekvő piacok, a lengyel piac és a budapesti értéktőzsde vállalatainak előretekintő P/E rátájának alakulása 2011 júliusától (forrás: Bloomberg)

van egyedi sztori, de…

A blue chip részvények kilátásai számomra kiegyensúlyozottak. Az OTP-nek jót tesz a hazai hitelbővülés és sokkal vonzóbb befektetés, mint a gyengélkedő lengyel bankok, viszont az egész európai pénzügyi szektor jelenleg nyomás alatt van. A Mol-nak az olajár emelkedése kedvező, azonban a horvát leány sorsa továbbra is kérdéses. A Richter jó úton jár a gyógyszerkutatások területén, de ez már beépült az árakba és a rubel piaca még mindig sérülékeny. A Magyar Telekom jelentős osztaléknövekedés előtt áll, azonban már a menedzsment is figyelmeztetett, hogy a verseny éleződése várható.

reménysugár

Összességében kiemelkedően jónak mondható a magyar piac várható profitnövekedése, ami nálunk kétszámjegyű, azt a környező országokban nagyítóval kell keresni (a lengyeleknél ráadásul profitzuhanás van).

az értékeltség alakulása (forrás: Bloomberg)
a BUX-index egy részvényére jutó eredmény-várakozás 2016-ban és a 2017-ben (forrás: Bloomberg)

Ha az elemzői várakozásokat elhiszik a befektetők, akkor jöhet egy újabb 10-20%-os rally. Ehhez persze kell a kockázatvállaló hangulat a fejlett piacokon, amire most a Brexit után és az amerikai elnökválasztás előtt kevés esélyt látok.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről