TBSZ reneszánsz? – adóelőnyök befektetési alapokhoz

2023-06-29

A 13%-os mértékű szociális hozzájárulás bevezetése újra ráirányítja a befektetők figyelmét a Tartós Befektetési Számlára.

A befektetések realizált hozamait, legyen az kamat, osztalék, árfolyamnyereség, adófizetés terheli. A hozamunkból jelenleg 15%-ot kell fizetnünk kamatadóként, árfolyamnyereség adóként vagy osztalékadóként. Ehhez jön még hozzá 2023 július 1-től a 13%-os mértékű szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség, amelynek számítási alapja megegyezik a kamatadó alapjával. Ez azt jelenti, hogy a 2023 július 1-e után indított befektetéseinket – kivéve a 2019 júniusa után kibocsátott állampapírokon elért hozamot – most már összesen 28% -os mértékű levonás terheli.

Mit tud a Tartós befektetési számla?

2010 óta létezik a Tartós Befektetési Számla (röviden TBSZ) konstrukció, ami adókedvezményt, illetve akár adómentességet kínál a befektetések hozama után. Ez egy speciális befektetési számla, amelyet egy értékpapír forgalmazó nyithat meg nekünk. A megnyitás éve egyben a gyűjtő év. Ebben az évben (az év végéig) van lehetőségünk befizetni a számlánkra pénzt, amiből vásárolhatunk különböző befektetéseket. A gyűjtő év végén a számlák bezárulnak. Onnantól kezdve már nem tudunk rá újabb pénzt befizetni.

A számlán bármilyen értékpapír alapú befektetést el tudunk indítani, amit az adott forgalmazó elérhetővé tesz nekünk, mint ügyfélnek. Lehet ez kötvény, befektetési jegy, vagy akár egyedi részvény befektetés is. A számlán rendelkezésünkre álló összegekből bármilyen összetételű portfóliót építhetünk magunknak. A legtöbb forgalmazó (bank) akár befektetési tanácsokkal is segíthet bennünket a portfóliónk kialakításában.

Adókedvezmény, adómentesség

A számlán, ha jól fektettünk be és a befektetési piacok is „kegyesek” voltak hozzánk, akkor szépen gyarapodhat a befektetésünk értéke. A gyűjtőévi befizetéseink értéke adja a TBSZ számla induló értékét. Ehhez képest nézzük mindig, hogy mennyivel ér többet a portfóliók, azaz a számlán lévő befektetések összértéke – és ez a többlet képezheti az adózás, vagy az adómentesség alapját.

Ha a gyűjtő év végétől számított 3. év végig (lekötési időszak) nem nyúlunk a TBSZ számlánkhoz, azaz nem kezdeményezzük a forgalmazó banknál a számlánk megszüntetését és rajta lévő összegek bankszámlánkra való visszautalását, akkor a 3. év végével átkerülünk a kedvezményes adózási szakaszba. Ekkortól, ha felveszünk valamekkora összeget (a harmadik év végén ez éppen lehetséges) vagy később megszüntetjük a számlánkat és kifizetést kérünk, akkor a normál 15% adó helyett már csak 10 % adót kell fizetnünk az elért nyereségünk után. Ha az 5. év végéig nem nyúlunk a befektetéseinkhez, akkor a számlán elért teljes hozam után egyáltalán nem kell semmilyen adót fizetnünk. Az 5. év végén felvehetjük adómentesen akár a teljes összeget.

Mi történik, ha három éven belül van szükségünk a pénzünkre?

Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy rákényszerülünk a tartós befektetési számlánk idő előtti feltörésére, az elért nyereség után ugyanúgy 15% kamatadót kell fizetnünk, mintha egy normál befektetési számlán tartottuk volna.

A TBSZ számla mindenképpen jó választás. Ha a befektetésünket meg tudjuk tartani a 3. vagy az 5. év végéig, akkor a hosszútávú elköteleződésünk jutalmaként kedvezményesen vagy egyáltalán nem adózunk befektetésünk hozama után, ha pedig még a 3. év vége előtt megszüntetjük, akkor sem járunk rosszabbul annál, mintha nem tettük volna TBSZ számlára a megtakarításunkat.

És mi a helyzet a SZOCHO-val?

A törvény a SZOCHO fizetésének hatályát a kamatadó alapjául szolgáló jövedelmekre (kamatjövedelmekre) határozta meg. Azaz, ha kell fizetnünk kamatadót, akkor egyben SZOCHO-t is kell fizetnünk.

Ehhez képest a TBSZ számlán elért jövedelmet a törvény nem kamatjövedelemnek, hanem „tartós befektetésből származó jövedelem”-nek nevezi. Ami azt jelenti, ha Tartós Befektetési Számlán fektetjük be a pénzünket, akkor annak hozama után, tekintettel arra, hogy ez a jövedelem nem „kamatjövedelem”, hanem „tartós befektetésből származó jövedelem” nem kell szociális hozzájárulást fizetnünk.

Érdemes mielőbb megnyitni a Tartós Befektetési Számlát!

Ha rögtön az év elején megnyitjuk a TBSZ számlát, akkor 12 hónapunk lesz arra, hogy a képződő megtakarításunkból befizessünk a számlánkra. A hosszabb idő nagyobb rugalmasságot ad nekünk a befizetésekben.

Ha a havi jövedelmünkből szeretnénk befektetni, akkor beállíthatunk havi rendszerességű befektetéseket, és így 12 hónapon keresztül, automatikusan gyűlhetnek a befizetések a számlánkon és egyidejűleg azonnal befektetésre kerülnek.

Mit kell tennünk a gyűjtő év végén?

A gyűjtőév végén a befizetések szempontjából bezárul a TBSZ számlánk, azaz a következő év elején arra a számlára már nem tudunk újabb összeget befizetni. Ilyenkor érdemes egy újabb TBSZ számlát nyitnunk és azon folytatnunk a havi rendszeres befektetést. Ha jól csináljuk, akkor minden évben indulhat egy újabb TBSZ számlánk, amin adókedvezménnyel, vagy adómentesen dolgozik a pénzünk.

Az első számlanyitáshoz képest 5 év múlva már lejár az első TBSZ számlánk és a következő években évente egy-egy újabb számla. Ezzel elérhetjük azt, hogy az 5. év után minden év végén lesz egy TBSZ lejáratunk, amit adott esetben felhasználtunk, elkölthetünk vagy újabb TBSZ számlanyitással folytathatjuk az adómentes befektetést. Jó érzés lesz arra gondolni, hogy a TBSZ számlának és az odafigyelésünknek köszönhetően az elért hozamunkat teljes mértékben megtarthatjuk magunknak.

 

A K&H Bank által kínált lehetőségekről, befektetési alapokról az alábbi linken nyújtunk tájékoztatást.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,75  (4 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről