technikai csőd, vagy megállapodás?

2017-08-24

Vészesen közeledik az időpont, amikor fizetésképtelenné válhat az Egyesült Államok, amennyiben nem születik megállapodás az adósságplafon sorsáról. De mit is jelent az adósságplafon, és milyen következményei lehetnek, ha nem szavazzák meg az emelését, vagy a felfüggesztését?

Az adósságplafon leegyszerűsítve azt a szintet jelenti, amit nem léphet át az amerikai kormány adósságállománya semmilyen körülmények között. Ha az adósság szintje eléri ezt a szintet, akkor a kincstár nem bocsáthat ki több kincstárjegyet, amivel finanszírozná a lejáró adósságot.

Az Egyesült Államok korábban 2011 nyarán került legközelebb az adósságplafon eléréséhez, aminek hatására az S&P hitelminősítő az USA történelme során először leminősítette az ország adósság-besorolását.

 

de mi a helyzet most?

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere kijelentette, hogy mindössze szeptember végéig képes a kincstár finanszírozni a kormány kiadásait, tehát addig megállapodásra kell jutni a limit megemeléséről, vagy felfüggesztéséről. Azonban úgy tűnik, az aktuálpolitika nagyban megnehezíti a helyzetet, a Trump adminisztráció csak nagyon akadozva, vagy semennyire nem tudta eddig megvalósítani a terveit. Márpedig Trump tervei, az adócsökkentések, és az állami beruházások növelése mindenképpen az adósság növekedésével járna, ezért számára rendkívül fontos lenne a plafon megemelése.

A piacok már elkezdték beárazni az esetleges negatív kimenetelt, az amerikai CDS felár hirtelen megemelkedett július végén, és az október első felében lejáró kincstárjegyek hozamai is látványosan megugrottak a többi lejárathoz viszonyítva.

mik lehetnek a következmények?

Amennyiben nem sikerül időben megállapodni, a kormánynak csökkentenie kell a költségeit, hogy ki tudja fizetni az aktuális kamatokat.Ez praktikusan azt jelentené, hogy az állami dolgozókat szabadságra küldenék, a nyugdíjkifizetések akadoznának, az állami beruházásokat felfüggesztenék, és az állami intézmények is ideiglenesen bezárnának.

Persze ez egy szélsőséges forgatókönyv, valószínűbbnek tartom, hogy idő előtt megszületik majd a megállapodás, mivel egy esetleges technikai csőd esetén mind pénzügyileg, mind reputációban nagy árat fizetne az Egyesült Államok.

Mégis azt gondolom, ahogy közeledünk szeptember végéhez, úgy fog nőni a feszültség, aminek hatására az állampapírok hozamai emelkedésnek indulhatnak, a dollár gyengülő trendje pedig újabb lökést kaphat.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről