K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Mit jelent a fenntarthatóság?

Ökológia lábnyom? Széndioxid? Erdőirtás? Klímaváltozás? Szemétsziget? Tengerszint emelkedés? Globális felmelegedés? Greta Thunberg?
Szinte minden nap találkozunk a fenti szavakkal, mégis, ha belegondolunk, nagyon keveset tudunk róluk. Egyáltalán, kell nekünk ezekkel foglalkozni? És egyébként is, mit jelent pontosan, hogy fenntarthatóság?

Az ENSZ az 1987-es Brundtland-jelentésében így fogalmazta meg: olyan fejlődési folyamat (országoké, városoké, termelési folyamatoké, társadalmaké stb.), ill. szervezési elv, ami „kielégíti a jelen igényeit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket". Röviden: éljünk úgy, hogy a gyermekeink és az unokáink is élvezhessék a Földet, az életet.

A legnagyobb félreértés ott adódik, hogy a fenntartható fejlődést pusztán a környezetvédelemmel azonosítjuk, pedig az ENSZ 17 különböző témakörben jelölt ki célokat, amelyeket 2030-ig el kellene érni. Ezen célok egy része valóban a környezetünkre vonatkozik, viszont egy nagy szelete a társadalmi egyenlőtlenségek és az emberi nélkülözés megszüntetésére (a célok részletesen: https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/).

És igenis kell ezzel foglalkoznunk. A változás pedig, akár hisszük, akár nem, elindult. Mind az online sajtóban, mind a közösségi médiában egyre többször, több aspektusból találkozhatunk a problémákkal, de ami talán még fontosabb, hogy a problémák megoldására is egyre gyakrabban szerveződnek összefogások, amelyek sok-sok egyéni akción keresztül már hatást érhetnek el.

Fenntartható befektetések

A Befektetési alap szektor már évekkel ezelőtt reagált a fentiekre és létrehozta azokat a befektetéseket, befektetési alapokat, amelyek a pénzügyi szempontok mellett már a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik. Ezeket az alapokat magyarul fenntartható, felelős befektetéseknek, alapoknak nevezzük, a K&H Bankban pedig Fenntartható Fejlődés Befektetéseknek (röviden FFB) hívjuk. Az első alapok a 90-es évek elején jelentek meg Európában. A fenntarthatóságot figyelembe vevő alapok mára az egyik a leggyorsabban növekvő befektetési alap szegmens lett.

A fenntartható alapok abban mások, mint a „hagyományos" társaik, hogy az alapot alkotó lehetséges befektetési eszközöket több szempontból is szűrik. Alkalmaznak kizárásokat, így például bizonyos iparágak, többek között a hadiipar, a dohányipar vagy a szénhidrogén kitermelés területén tevékenykedő cégek, a diktatórikus rendszerek állampapírjai (pl Észak-Korea, Szíria) vagy vállalatai kizárásra kerülnek. A kizárások mellett alkalmaznak különböző fenntarthatósági szempontok (környezeti, társadalmi, vállalatirányítási) alapján működő kiválasztásokat, szűréseket. A kizárások és szűrések nyomán fennmaradó befektetések alkotják a fenntartható befektetési alapok univerzumát, amelyből azután az alap portfoliómenedzserei a pénzügyi szempontok alapján választják ki az alap konkrét befektetéseit.

A K&H Bank élen jár a fenntartható befektetések területén

2007-ben a K&H Öko részvényalap elindításával elsőként jelentünk meg fenntartható befektetésekkel a magyar piacon. Az idén két újabb alappal bővítettük fenntartható befektetési alap kínálatunkat:

  • K&H fenntartható fejlődés vegyes alap Dinamikus ügyfeleinknek
  • KBC Eco Fund Impact Investing HUF részvény alap Merész ügyfeleink részére

Célunk, itt a K&H Bankban, hogy egyre több befektetési alap kategóriában tudjuk fenntartható befektetési alap alternatívát kínálni ügyfeleink részére.

Mit várhatunk ezektől a befektetésektől?

Az eddigi tapasztalatok alapján a fenntartható fejlődés befektetések múltbeli hozamai közép- és hosszú távon jelentős mértékben nem térnek el a hagyományos befektetések hozamaitól. Ugyanakkor, ha fenntartható befektetéseket választunk, akkor a hozam mellett egy jó érzés „hozamot" is kapunk, hogy befektetésünkkel egy nemes ügyet, a fenntartható fejlődést támogatjuk.

Portfólióban gondolkodva

Amennyiben befektetőként fontosnak tartjuk a fenntartható befektetések gondolatát, úgy fokozatosan, több lépcsőben, meghonosíthatjuk ezt a szemléletet a saját portfoliónkban is:

  • A K&H fenntartható fejlődés vegyes alap dinamikus kockázati besorolással a K&H válogatott 3-as alap megfelelő fenntartható alternatívája lehet. Újonnan keletkező megtakarításainkat akár már ebbe az alapba is fektethetjük.
  • Amennyiben a kockázati besorolásunk lehetővé teszi, úgy a részvényalap befektetéseink egy részét a tematikus K&H öko alapba, és/vagy KBC Eco Fund Impact Investing HUF befektetési alapba is fektethetjük.
  • új, befektetésre váró pénzeinket rendszeres befektetés keretében fektethetjük be a fenntartható fejlődés befektetési alapjaiba, csökkentve ezzel a befektetések időzítésének kockázatát.

Ha a befektetésinknél is tekintettel leszünk a fenntarthatósági szempontokra, akkor elmondhatjuk, hogy tettünk azért, hogy gyerekeink, unokáink egy fenntartható világban élhessenek.


Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit az Ügyfélszerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek Díjhirdetménye, és a K&H prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó Hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon.

előző cikk következő cikk