top formában?

2016-04-29

Adam Jones View from Roof of Hotel Colonial de Puebla with Popocatepetl Volcano - Centro Historico - Puebla - Mexico https://flic.kr/p/pELq6gBármit olvasok, vagy bárkit meghallgatok a részvénypiacról, olyan érzésem van, mintha a „fél pohár víz” pszichológiai kísérleten vennék részt – nem áll össze egyértelmű kép. Egyre szembetűnőbb, hogy a részvénypiacok lendülete – lassan hét év menetelés után – mintha kifulladóban lenne. Nézzük meg, mint mond a technikai kép!

 

Ugyan nem vagyok technikai elemző, de a „big picture” mégis érdekel, hogy a mostani árfolyammozgás mennyire állítható párhuzamba korábban látott tetőépítésekkel a részvénypiacon. A tetőépítés, vagy angolul „top formation” az a szakasz a piacon, amikor már nem látni egyértelmű emelkedést, miközben az árfolyamok időnként korrigálnak, de nem kapcsolnak egyértelmű lejtmenetbe sem. A bikapiac vége így nézett ki a két előző ciklusban is (a kialakult „top formát” az alábbi ábrán szemléltettük). A példákat az egyik legolvasottabb heti piaci komment, John P. Hussmann hírlevele ihlette.

mit mutatnak a korábbi tapasztalatok?

A dotcom lufi idején az S&P 500 indexben a csúcsot megelőző hónapokban láttunk 10%-ot meghaladó korrekciókat, amiből az index újra tudott új csúcsra menni. Így a tetőépítés több mint egy évig zajlott, míg végül 2000 második felében a korrekcióból (Enron-botrány, stb…) a piac már nem tudott felállni.

az S&P500 index árfolyamának alakulása 1999-2001 között (forrás: Bloomberg)
az S&P500 index árfolyamának alakulása 1999-2002 között (forrás: Bloomberg)

A 2008-as összeomlást megelőzően már 2007 elejétől láttunk 10%-nál nagyobb korrekciókat több hullámban, sőt még 2008 közepén is vett egy nagy lendületet a piac, de már nem tudott igazán magára találni.

az S&P500 index árfolyamának alakulása 2007-2008 között (forrás: Bloomberg)
az S&P500 index árfolyamának alakulása 2007-2009 között (forrás: Bloomberg)

mit látunk most?

Jelenleg túl vagyunk jó pár korrekción, és eddig működött az a stratégia, hogy a visszaeséseket meg kell venni. A tavaly tavaszi csúcsokat megközelíteni igen, de meghaladni nem sikerült. Azt csak halkan mondom, hogy az S&P 500 tudott a nagy indexek közül legjobban visszakapaszkodni, a többi nagy index grafikonja még kisebb lendületről tanúskodik.

az S&P500 index árfolyamának alakulása 2014-től (forrás: Bloomberg)
az S&P500 index árfolyamának alakulása 2014-től (forrás: Bloomberg)

Úgyhogy nagyon próbálom a poharat félig telinek látni, de egyre kevésbé sikerül. Befektetőként most (még) van lehetőség arra, hogy a kockázati szintünket csökkentsük, és felkészüljünk arra az esetre is, ha a piac már nem lesz top formában.

[poll id=”19″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről