tücsök vagy hangya? van középút?

2021-09-02

A kék sarokban a tücsök, a pirosban a hangya. Nézzük meg, hogy a 12. menet végére ki kerül ki győztesként!

A koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés hatással volt a munkaerőpiacra is, így egyre nagyobb fókusz került a megtakarításokra, amely pénzügyi tartalékként szolgálhat a nehéz időkben. A Kantar Covid-19 Monitor kutatása szerint Magyarországon a lakosság több mint felének 3 hónapnál tovább nem tartana ki a megtakarítása, sokaknak egyszerűen valóban csak a mindennapi megélhetéshez elegendő a jövedelme és tényleg nincs lehetősége félretenni.

Az egyik legmeglepőbb dolog a mostani válság kapcsán, hogy többen lehetnek olyanok is, akik egyébként korábban pénzügyileg átlag feletti egzisztenciával rendelkeztek, azonban nem takarítottak meg annak ellenére, hogy valószínűleg lett volna miből.

A helyzetről leginkább „a tücsök és a hangya” meséje juthat eszünkbe. De létezik-e kompromisszum a két életmód között? Talán igen.

Ha havonta tudatosan lemondunk egy akkora pénzösszegről, ami nem hagy nyomot a háztartás költségvetésén, akkor meglepően rövid idő alatt hozzá tudunk szokni ahhoz, hogy minden hónapban enélkül a pénz nélkül osszuk be a jövedelmünket.

Amennyiben ezt az összeget egy befektetési alapba tesszük havi rendszerességgel, szinte észrevétlenül tartalékot tudunk képezni a nehéz időkre, amihez rugalmasan hozzáférhetünk, ha később tényleg szükség lesz rá. Ráadásul a pénzünk még dolgozik is, hiszen a befizetett tőke mellett még plusz hozamot is termel számunkra.

A rendszeres befektetéseknek egy további előnye, hogy olyan időpontokban is beszállunk vevőként a tőkepiacokra, amikor egyébként lehet, hogy nem tennénk meg, mert a többség éppen elad, és lefelé mennek az árfolyamok. A boltokban is akkor szeretünk vásárolni, amikor árleszállítás, akció van, ugye? Bizony a befektetések szempontjából is ezek az időszakok a jó lehetőségek arra, hogy olcsóbban vegyünk. Különösen az elmúlt hónapokhoz hasonló ingadozó piacokon lehetett profitálni a rendszeres befektetések ezen előnyeiből, hiszen szépen ki tudjuk simítani a beszállási pontjainkat a piacon, ezáltal csökkentjük a kockázatainkat is.

És mi történik, ha mégsem lesz szükség az így felhalmozott tartalékra? A rendszeres befektetésben összegyűjtött pénznek előbb vagy utóbb mindenképp meglesz a helye, legyen az a gyermekeink, unokáink tanulmányainak finanszírozása évek múlva, vagy esetleg egy lakásban az önrész biztosítása. Ha pedig szerencsések vagyunk az ilyen esetleges „középtávú” céljaink kapcsán sem kell (a jövedelmünknek hála) a rendszeres befektetéseinkhez nyúlnunk, akkor még mindig profitálhatunk a későbbi nyugdíjas éveinkben a rendszeres befektetésünk által nyújtott biztonsági tartalékból.

Kezdj el most megtakarítani! Ha október 22-ig indítasz rendszeres befektetést, Tiéd lehet akár egy Apple iPhone 12 telefon vagy egy 10 000 forint értékű MediaMarkt elektronikus ajándékkártya is!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,45  (31 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről