K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

A kék sarokban a tücsök, a pirosban a hangya. Nézzük meg, hogy a 12. menet végére ki kerül ki győztesként!

A koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés miatt sajnos egyre többen veszítik el a munkájukat. Ebből az apropóból még inkább előtérbe került a kérdés a médiában is, hogy mekkora megtakarítással rendelkeznek az emberek, amely pénzügyi tartalékként szolgálhat a nehéz időkben. A Kantar Covid-19 Monitor kutatása szerint Magyarországon a lakosság több mint felének 3 hónapnál tovább nem tartana ki a megtakarítása, sokaknak egyszerűen valóban csak a mindennapi megélhetéshez elegendő a jövedelme és tényleg nincs lehetősége pénzt félretenni.

Az egyik legmeglepőbb dolog a mostani válság kapcsán, hogy sokan azok közül, akik egyébként korábban pénzügyileg átlag feletti egzisztenciával rendelkeztek szintén nem takarítottak meg, annak ellenére, hogy bőven lett volna miből. Inkább elköltötték a pénzt és így most átmeneti munkát kell vállalniuk, hogy meglegyen a napi betevőjük. Ez természetesen nem csak magyar sajátosság, gondoljunk csak arra a képre a híradásokból, hogy az USA-ban óriási autókkal álltak sorban az emberek az élelmiszer segélyért.

A helyzetről leginkább „a tücsök és a hangya” meséje juthat eszünkbe. De létezik-e kompromisszum a tücsök és a hangya életmód között? Talán igen.

Ha havonta tudatosan lemondunk egy akkora pénzösszegről, ami nem terhel meg bennünket túlzottan anyagilag, akkor meglepően rövid idő alatt hozzá tudunk szokni ahhoz, hogy minden hónapban enélkül a pénz nélkül osszuk be a jövedelmünket.

Amennyiben ezt az összeget egy befektetési alapba fektetjük havi rendszerességgel, szinte észrevétlenül tartalékot tudunk képezni a nehéz időkre, amihez rugalmasan hozzáférhetünk, ha később tényleg szükség lesz rá. Ráadásul a pénzünk még dolgozik is, hiszen a befizetett tőke mellett még plusz hozamot is termel számunkra.

A rendszeres befektetéseknek egy további előnye, hogy olyan időpontokban is beszállunk vevőként a tőkepiacokra, amikor egyébként lehet, hogy nem tennénk meg, mert a többség éppen elad, és lefelé mennek az árfolyamok. A boltokban is akkor szeretünk vásárolni, amikor árleszállítás, akció van, ugye? Bizony a befektetések szempontjából is ezek az időszakok a jó lehetőségek arra, hogy olcsóbban vegyünk. Különösen az elmúlt hónapokhoz hasonló ingadozó piacokon lehetett profitálni a rendszeres befektetések ezen előnyeiből, hiszen szépen ki tudjuk simítani a beszállási pontjainkat a piacon, ezáltal csökkentjük a kockázatainkat is.

És mi történik, ha mégsem lesz szükség az így megtakarított tartalékra? Örüljünk neki!

Viszont a rendszeres befektetésben összegyűjtött pénznek előbb vagy utóbb mindenképp meglesz a helye, legyen az a gyermekeink, unokáink tanulmányainak finanszírozása évek múlva, vagy esetleg egy lakásban az önrész biztosítása. Ha pedig szerencsések vagyunk az ilyen esetleges „középtávú” céljaink kapcsán sem kell (a jövedelmünknek hála) a rendszeres befektetéseinkhez nyúlnunk, akkor a még mindig profitálhatunk a későbbi nyugdíjas éveinkben a rendszeres befektetésünk által nyújtott biztonsági tartalékból.

Így tehát a tücsköknek sem kell lemondani a teljes jólétről, ha egy kis kompromisszum készséggel és tudatossággal hajlandóak havonta befektetni egy nem fájó összeget, cserébe pedig a jutalmuk sem marad el, ha nehéz idők jönnek.

előző cikk következő cikk