turbulencia a piacon – mire figyeljünk?

2022-02-01

Az idei év komoly ingadozásokkal indult a részvénypiacon. Összeszedtük, befektetőként mire érdemes ilyenkor figyelni.

A 2021-es év piaci szempontból elkényeztetett minket, hiszen szinte érdemi korrekció nélkül lehetett kétszámjegyű hozamokat elérni. Az idei év első hónapjában azonban az árfolyamok jelentős ingadozását láthattuk, így érdemes végig venni, hogy milyen folyamatok állnak a háttérben és ezek mit jelentenek a befektetéseink szempontjából.

Az ilyen helyzetekben mindig segít, ha megpróbálunk elvonatkoztatni a napi hírektől és szalagcímektől és igyekszünk a nagy képre, a hosszú távú folyamatokra koncentrálni, hogy megértsük, merre tart a piac. Ha egy mondatban kellene összefoglalni, akkor a megnövekedett piaci ingadozás mögötti legfontosabb tényezők a gazdasági ciklus lassú elmozdulásában és a jegybankok erre adandó válaszaiban keresendők.

Az emelkedő infláció miatt a nagy jegybankok előbb-utóbb kénytelenek megemelni a hosszú évek óta rekord alacsonyan tartott kamatszinteket és visszafogni a hatalmas likviditásnövelő programjaikat. Ebben az Egyesült Államok jegybankja jár az élen, hiszen a Fed várhatóan márciusban megkezdi kamatemelési ciklusát, kivezeti kötvényvásárlási programját és elkezdi csökkenteni óriásira hizlalt mérlegfőösszegét. Ehhez az új helyzethez pedig a piacnak is alkalmazkodni kell és ezt láthattuk az év első hónapjában is. A legnagyobb korrekció azokban a nagyon magasra értékelt szektorokban történt (pl. technológiai papírok) amelyek a legérzékenyebbek a kamatok emelkedésére.

Emellett fokozta a bizonytalanságot az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása is. Hozzánk közel lévő helyzetről van szó, ami mindig felerősíti a félelmeinket, de itt is érdemes a szalagcímektől, a napi zajtól elvonatkoztatnunk. Természetesen ennek a helyzetnek a politikai és katonai vonatkozásai messzire vezetnek, de befektetési szempontból lényegesen egyszerűbb a helyzet.

A világpiaci folyamatok szempontjából legfontosabb kérdés, hogy egy esetleges konfliktus mennyire növeli meg tartósan az energiahordozók árát és egy ilyen forgatókönyv a nagyobb inflációs nyomáson keresztül nem kényszeríti-e szigorúbb lépésekre a nagy jegybankokat.

A közvetlen világgazdasági hatások azonban mérsékeltek lehetnek.

A Bloomberg számításai alapján például az Európai Unió gazdasági aktivitásának 0,8%-a kötődik közvetlenül az oroszországi külkereskedelemhez, így az esetleges szankciók Európára gyakorolt hatása korlátozott lehet. Ukrajna világgazdasági súlya pedig csekély, így amíg a konfliktus helyi szinten marad, várhatóan nem lesz jelentős negatív hatása a globális gazdasági növekedési képre.

Fontos tehát figyelembe venni, hogy a januárban látott piaci ingadozás leginkább a változó gazdasági ciklushoz és jegybanki politikákhoz történő alkalmazkodási folyamat része. A piac természetes velejárói az ilyen jellegű korrekciók, csak az elmúlt másfél-két évben elszoktunk tőlük.

Ezzel együtt azok a fő folyamatok, amelyek középtávon leginkább meghatározzák a tőzsdék teljesítményét összességében támogatók maradhatnak. Az idei globális gazdasági növekedés várhatóan még mindig átlag feletti lesz és a legfrissebb vállalati eredmények is kedvezően alakulnak. Ami a jegybankokat illeti, a korábbi tapasztalatok alapján a pénzpiacok jellemzően jól fogadják a kamatemelési ciklusok kezdetét, hiszen ilyenkor a gazdaságok erősek és még nagyon távol vagyunk azoktól a kamatszintektől, amelyek visszafognák a növekedést.

Emellett a költségvetési támogató intézkedések idén is jelentős volument tehetnek ki, a koronavírus negatív gazdasági hatásai pedig tovább mérséklődhetnek. A kedvező gazdasági kilátások és az erős vállalati profitok tehát továbbra is kedvező hátteret teremthetnek a részvénypiacok számára, azonban a tavaly megszokottnál jóval ingadozóbb piaci környezetre kell felkészülnünk.

Az ingadozó piaci környezet a hosszú távú befektetések természetes, még ha olykor nagyon is ijesztő velejárója. A legjobb módja, hogy sikeresen vészeljük át a mostanihoz hasonló viharokat, ha mindig hosszú távban gondolkodunk és fokozatosan, akár rendszeres megtakarításokkal építkezünk még ilyen helyzetben is. Ha olyan portfóliót alakítunk ki, amely megfelel kockázatviselő képességünknek, valamint megtakarítási céljainknak és ehhez ragaszkodunk, az idő minket fog igazolni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,44  (9 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről