Új év – Új TBSZ

2022-01-25

Amikor a befektetéseink hozamának lehetséges növelésén gondolkodunk, nem mindig jut eszünkbe a nyilvánvaló megoldás. A befektetések realizált hozamait, legyen az kamat, osztalék, árfolyamnyereség, mindig adófizetés terheli. A hozamunkból jelenleg 15%-ot kell fizetnünk kamatadóként, árfolyamnyereség adóként vagy osztalékadóként. Ha lenne olyan konstrukció, amivel megtakaríthatnánk ezt az adót, akkor a befektetésből származó jövedelmünk azonnal akár 15%-kal több lehetne.

Tartós befektetési számla

2010-től létezik a Tartós Befektetési Számla (röviden TBSZ) konstrukció, ami adókedvezményt illetve akár adómentességet kínál a befektetések hozama után. Ez egy speciális befektetési számla, amelyet egy forgalmazó nyithat meg nekünk. A megnyitás éve egyben a gyűjtő év. Ebben az évben (az év végéig) van lehetőségünk befizetni a számlánkra pénzt, amiből vásárolhatunk különböző befektetéseket. A gyűjtő év végén a számlák bezárulnak. Onnantól kezdve már nem tudunk rá újabb pénzt befizetni.

A számlán bármilyen értékpapír befektetést el tudunk indítani, amit az adott forgalmazó elérhetővé tesz ügyfeleinek. Lehet ez kötvény, befektetési jegy, vagy akár egyedi részvény befektetés is. A számlán rendelkezésünkre álló összegekből bármilyen összetételű portfoliót építhetünk magunknak. A legtöbb forgalmazó (bank) akár befektetési tanácsokkal is segíthet bennünket a portfóliónk kialakításában.

Adókedvezmény, adómentesség

A számlán, ha jól fektettünk be és a befektetési piacok is „kegyesek” voltak hozzánk, akkor szépen gyarapodhat a befektetésünk értéke. A gyűjtőévi befizetéseink értéke adja a TBSZ számla induló értékét. Ehhez képest nézzük mindig, hogy mennyivel ér többet a portfóliók, azaz a számlán lévő befektetések összértéke – és ez a többlet képezheti az adózás, vagy az adómentesség alapját.

Ha a gyűjtő év végétől számított 3. év végig (lekötés időszak) nem nyúlunk a TBSZ számlánkhoz, azaz nem kezdeményezzük a forgalmazó banknál a számlánk megszüntetését és rajta lévő összegek bankszámlánkra való visszautalását, akkor a 3. év végével átkerülünk a kedvezményes adózási szakaszba. Ekkortól ha felveszünk valamekkora összeget (a harmadik év végén ez éppen lehetséges) vagy később megszüntetjük a számlánkat és kifizetést kérünk, akkor a normál 15% adó helyett már csak 10 % kamatadót/árfolyamnyereség adót kell fizetnünk az elért nyereségünk után. Ha az 5. év végéig nem nyúlunk a befektetéseinkhez, akkor a számlán elért teljes nyereség után egyáltalán nem kell semmilyen adót fizetnünk. Az ötödik év végén felvehetjük adómentesen akár a teljes összeget.

Mi történik, ha három éven belül van szükségünk a pénzünkre?

Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy rákényszerülünk a tartós befektetési számlánk feltörésére, akkor sem járunk rosszabbul, ahhoz képest mintha egy normál értékpapír számlán tartottuk volna a befektetésünket. Ebben az esetben az elért nyereség után ugyanúgy 15% kamatadót kell fizetnünk, mintha egy normál befektetési számlán tartottuk volna.

A TBSZ számla mindenképpen jó választás. Ha a befektetésünket meg tudjuk tartani a harmadik vagy az ötödik év végéig, akkor kedvezményesen vagy egyáltalán nem adózunk befektetésünk hozama után, ha pedig még a harmadik év vége előtt megszüntetjük, akkor sem járunk rosszabbul.

Érdemes már az év elején megnyitni a számlát!

Ha rögtön az év elején megnyitjuk a TBSZ számlát, akkor 12 hónapunk lesz arra, hogy a képződő megtakarításunkból befizessünk a számlánkra. A hosszabb idő nagyobb rugalmasságot ad nekünk a befizetésekben.

Ha a havi jövedelmünkből szeretnénk befektetni, akkor beállíthatunk havi rendszerességű befektetéseket, és igy 12 hónapon keresztül, automatikusan gyűlhetnek a befizetések a számlánkon és egyidejűleg azonnal befektetésre kerülnek.

Mit kell tennünk a gyűjtő év végén?

A gyűjtőév végén a befizetések szempontjából bezárul a TBSZ számlánk, azaz a következő év elején arra a számlára már nem tudunk újabb összeget befizetni. Ilyenkor egy újabb TBSZ számlát kell nyitnunk és azon kell folytatnunk a havi rendszeres befektetést. Ha jól csináljuk, akkor minden évben indulhat egy TBSZ számlánk, amin adókedvezménnyel, vagy adómentesen dolgozik a pénzünk.

Az első számlanyitáshoz képest 5 év múlva már lejár az első TBSZ számlánk és a következő években évente egy-egy újabb számla. Ezzel elérhetjük azt, hogy 5 év után minden év végén lesz egy TBSZ lejáratunk, amit adott esetben felhasználtunk, elkölthetünk vagy újabb TBSZ számlanyitással folytathatjuk az adómentes befektetést. Jó érzés lesz arra gondolni, hogy a TBSZ számlának és az odafigyelésünknek köszönhetően az elért hozamunk 15%-át megtarthattunk magunknak.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,71  (7 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről