újra 2008, vagy csak hullámvasút?

Photo of the Gemini roller coaster taken at Cedar Point in Sandusky, Ohio on August 8, 2004 by me, Nick Nolte CC BY 2.0Igazi hullámvasútra hasonlít a tőzsdék idei grafikonja, a január eleji meredek esés után föl-le szakaszok váltják egymást, ami értelemszerűen megviseli a befektetők gyomrát. Sokan vannak, akikben még élénken él 2008, amikor hasonlóan rosszul kezdődött az év, majd jött egy pár hónapos megnyugvás, aztán az „armageddon” időszaka lefeleződő árfolyamokkal.


Erről jut eszembe a legújabb gazdasági válságról szóló film, ami egy díjat nyert az idei Oscar-gálán. A „The Big Short” egyik tanulsága számomra az volt, hogy a piacok esésére játszani nem szórakoztató dolog, még akkor sem, ha tuti biztosak vagyunk az igazunkban. A filmben ebbe kis híján bele is zakkantak a főszereplők. A befektetők alapvetően pozitívan gondolkodnak, azonban ha túl sokan veszik fel a rózsaszín szemüveget, akkor persze érdemes háttérbe húzódni és kevesebbet kockáztatni (kötélidegzetűek shortolni is). Ez igaz volt 2008-ban, és úgy tűnik 2015-ben is.

Jelen pillanatban szerintem a legnagyobb veszély, ami a világgazdaságot fenyegeti az a tőzsdei bizonytalanság. Ha sokáig fennmarad, akkor egyre inkább megfertőzi a reálgazdaságot is. Az előretekintő makromutatók már lefelé tartanak, a befektetési banki modellek 30%-os esélyt adnak egy 12 hónapon belül bekövetkező recessziónak. Ahogy mondani szokás: innen szép nyerni.

A jó hír az, hogy a vezető jegybankok a további lazítás irányába tesznek erős utalásokat, ami a tőkepiaci hangulatot rövid távon mindenképpen segíti. Emellett ne feledkezzünk meg az olajár alacsony szintjéről sem, ami jellemzően nem szokta a következő válságot előre jelezni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről