utazás “befektetésországba”

2019-01-28

utazás egy másik világba

Amikor utazunk egy másik országba, ne adj isten egy másik kontinensre, akkor jellemzően magunkkal visszük a hazai szokásainkat, elvárásainkat és megérkezve egy új, ismeretlen országba/kontinensre folyamatosan összehasonlítjuk, hogy mi az ami eltér az otthon megszokottól. Az utazás egyik izgalmát éppen ez, az ismeretlen világ felfedezése adja. Az utazás során felmerülő bosszúságaink is ebből adódnak; ez miért nem működik úgy, mint ahogy otthon megszoktuk, miért nem tudjuk a kedvenc ételünket enni, miért működik minden másképpen?

Hasonló tapasztalatokat élhetünk meg a befektetések világában is.

 

indulás „betétországból”

A befektetők többsége életében először a bankbetétekkel találkozik. Amikor folyószámlát, megtakarítási számlát nyitnak, akkor megismerkednek a bankbetétek világával. Ennek a jellemzőit tartják elsődlegesnek, másképpen szólva a hazai pályának.

 

mi jellemző a „betétországra”?

  • a befizetett tőkénkre fix kamatot (esetleg változó mértékű kamatot) ígér a betétet befogadó bank
  • a befizetett tőkénk veszteség nélküli visszafizetését a pénzintézet biztosítja
  • a pénzintézet az időarányos megszolgált kamatot előre meghatározott időközönként jóváírja, tőkésíti, azaz a tőkénk időről időre folyamatosan növekszik
  • a megszolgált, tőkésített kamatokat már nem veszíthetjük el

Ezek a szokások, ismeretek szinte minden betétes ügyfél tudatába erőteljesen rögzülnek.

Az elmúlt 3 év nulla százalékos kamatpolitikájának köszönhetően egyre több banki ügyfél ismerte fel, hogy a korábban megszokott bankbetétekkel már nem tudnak hozamot elérni és ezzel a megtakarításuk az inflációval szemben elértéktelenedhet. És célszerű lenne átlépni a befektetések „országába”.koc

 

 

megérkezés „befektetésországba”

De mi volt az értelme „betétországból” a befektetések országába utazni? Az ügyfelek nagy része azt látta, hogy bankbetétekhez képest a befektetésekkel van esélyük arra, hogy a 0%-nál magasabb megtérülést érjenek el. Igaz, hogy ehhez némi kockázatot kell vállalni.

Az utazók „befektetésországba” megérkezve ismerkednek az új világ szokásaival, jellemzőivel. És persze megy a folyamatos összehasonlítás.

Nézzük meg hogy mi jellemző „befektetésországra”?

  • a magasabb hozam lehetőségéért kockázatot kell vállalni
  • a kockázat a befektetés értékének ingadozását jelenti
  • minél nagyobb a kockázatvállalás, annál nagyobb lehet az ingadozás
  • a befektetés értéknövekedésének jellemzően örülünk, csökkenésén szomorkodunk
  • szélsőséges helyzetben elveszíthetjük a teljes befektetett tőkénket, vagy annak egy részét
  • a befektetés értéke soha nem növekszik egyenletesen, néha évekig csökkenhet, azután egyszer csak növekedésnek indul

 

A „betétországból” érkezett ügyfelek első körben örülni szoktak a magasabb hozam lehetőségének, főleg ha ezek markánsan magasabbak, mint a korábban megszokott betéti kamatok.

Ugyanakkor, ha azt tapasztalják, hogy a befektetésük értéke ahelyett, hogy időről időre stabilan növekedne, esetleg csökken, akkor rögtön elfeledkeznek arról, hogy ők már nem „betétországban” vannak, hanem egy másik világba léptek át. Gyakran előfordul, hogy az ügyfelek a befektetésük kezelőjén azt kérik számon, hogy miért nem növekszik stabilan a befektetés értéke, mint ahogy azt már korábban „betétországban” megszokták. Az utazási hasonlatnál maradva ez olyan mintha egy távol-keleti országban a helyi vendéglőkben a megszokott otthoni kedvenc ételünket (töltött káposzta, gulyásleves stb.), a hazai ízeket keresnénk.

Ezért a beutazáskor tudatosítani kell magunkban, hogy ha a „befektetésországba” utazunk, akkor ott mindig a befektetésekre jellemző sajátosságokat kapjuk, akár tetszik nekünk akár nem. Nincs értelme azon keseregnünk, hogy ez otthon „betétországban” mennyire más volt.

Persze aki soknak érzi „befektetésország” sajátosságait, az nyugodtan visszatérhet „betétországba” és továbbra is élvezheti a nulla százalékos kamatokat.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről