van elég félretett pénzed szükség esetére?

2021-01-29

Mielőtt befektetésekről kezdünk beszélgetni, érdemes elsőként ezt a kérdést tisztázni. A befektetések világa ugyanis hosszú távú szemléletet és sok esetben elköteleződést kíván, a „szükség” azonban hirtelen és meglepetésszerűen érkezhet, ami keresztülhúzhatja a jövőről szövögetett terveinket.

Igyekezz védőhálót teremteni!

Nem kell nagy fantázia, hogy elképzeljünk olyan kiadásokat, amik szétfeszítik az átlagos havi költségvetésünk kereteit: egy fogászati számla, kaució az új albérletbe költözéshez, vagy egy tönkrement mobiltelefon is boríthatja a havi terveinket. Ezeknél még húsba markolóbb lehetőség, ha – akár csak átmenetileg – betegszabadságra kényszerülsz vagy elveszted a munkahelyed.

Először az anyagi biztonságod megteremtésére fókuszálj, gyűjts tartalékot, juss el oda, hogy a fentiek miatt ne kelljen aggódnod, és ne okozzon álmatlan éjszakákat, ha belegondolsz, hogy mit hoz majd a közeljövő! Ezután jöhetnek a hosszabb távú célok: a befektetések, amivel a pénzed megőrizheti az értékét, gyarapodhat, vagy épp, hogy mi lesz majd veled a nyugdíjaséveidben.

Fontos, hogy az erre szánt pénzt akkor használd fel, ha vészhelyzet van! Ez az utolsó védővonal, ha egy kiadás tervezhető (például egy utazás vagy autóvásárlás), akkor igyekezz arra külön takarékoskodni. Épp ezért érdemes lehet az erre szánt pénzt különválasztani a folyószámládtól, így csökkentheted a csábítást, hogy ebből csipegess le.

Mennyi pénz kell ehhez?

Hüvelykujjszabályként érdemes legalább 3 havi jövedelmednek megfelelő tartalékot felhalmoznod. Már egy kis tartalék is hatalmas segítség lehet, ha rosszra fordulnak a dolgok. A lényeg, hogy legyen mozgástered, ha váratlan helyzetbe kerülsz. Teljesen normális az is, ha valaki az élethelyzetének megfelelően ennél is nagyobb biztonsági tartalékot szeretne összegyűjteni, például mert bizonytalan a munkahelye jövőjében.

meglévő befektetés ≠ tartalék

A tartalékodnak gyorsan, könnyen és veszteség nélkül elérhetőnek kell lennie, hogy vészhelyzetben rugalmasan felhasználhasd. Lehet akármekkora befektetett vagyonod, ha a pénzre váltása körülményes (gondolj egy befektetési céllal vett ingatlan értékesítésére vagy egy nyugdíjpénztári megtakarítás felszámolására idő előtt) vagy épp a pillanatnyi piaci viszonyok húzzák át a számításaid (elég fájdalmas, ha egy vészhelyzet miatt a piaci összeomlás középen túladni részvényeiden). Erre érdemes haladó befektetőként is figyelmet fordítani.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,36  (22 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről