van még egyáltalán? – öngondoskodás a cafeteria rendszerben

2016-07-22

Olli Henze - Weiß beginnt... (forrás: https://flic.kr/p/o5yPHR) (CC BY-ND 2.0)Magyar viszonylatban a magasabb jövedelműek közé tartozom, de nevelek öt gyereket. A cafeteria rendszer sokat segített eddig, ám mindig feladta a leckét, hogyan sakkozzak a rendelkezésre álló kerettel. 2017-re újra ki kell nyitni a sakktáblát, mert az öngondoskodás feltételei jelentősen megváltoznak.

 

1998 óta vagyok önkéntes nyugdíjpénztári fan és tag egyben. A cafeteria rendszerben elérhető önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásból igyekeztem minden évben kihozni a maximumot. Bár a kondíciók folyamatosan romlottak az elmúlt években, de a kedvezményes szorzók miatt még mindig megérte pénzt tolni önkéntes nyugdíjpénztárba.

A 2017-től érvényes új szabályok talán egy újabb szöget jelentenek a hosszú távú öngondoskodás koporsójába. Majdnem minden megmarad, lehet nagykanállal enni, inni, utazni, fogyasztani a SZÉP kártyáról, még készpénzt is felvenni a cafeteria keretből, sportra, kultúrára, lakásra költeni, ha a munkáltatód is így akarja.

A hosszú távú öngondoskodás feltételei azonban romlottak, megszűnik a idén még érvényes 1,3451-es szorzó. 2017-től 1 önkéntes nyugdíjpénztárba beérkező forint 1,5 forintba (egészen pontosan 1,4998) kerül majd a cafeteria rendszerben. Ha ezt elfogadjuk – bár a munkáltatói háeresek között van némi bizonytalanság – cserébe úgy tűnik akármennyit lehet utalni önkéntes nyugdíjpénztárba, persze ameddig a keret engedi.

Kinek jó ez szigorúan öngondoskodási szempontból? Akinek nem jó, az mit tehet? Én pedig hogyan sakkozzak majd januárban a cafeteria keretemmel?

  1. A változás a magas jövedelműeknek jó lehet. Nekik érdemes maximalizálni a kedvezményes szorzójú szolgáltatásokat, emellett ha marad, akkor lehet tolni a pénzt az önkéntes nyugdíjpénztárba kinek-kinek tehetsége szerint.
  1. Ugyancsak a magasabb jövedelműeknek, köztük is elsősorban a munkahelyükön kulcsembereknek számító munkavállalóknak kedvez az adomány lehetősége. 100 adományként nyújtott forintból 87,24 Ft kerülhet a tagi számlára. Ez a legelőnyösebb kihozatal mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára, még akkor is, ha cserébe kicsit adminisztrálni és adót fizetni kell: önadózás, szja bevallás, adó-visszatérítés igénylése.
  1. Alacsonyabb jövedelműeknél más a helyzet. Pontosan itt kellene jobban támogatni a nyugdíj célú öngondoskodást. Ami viszont a realitás, hogy ez a csoport lakáscélú támogatásra, például hiteltartozás csökkentésére és SZÉP kártyára fogja optimalizálni a cafeteria keretét. Ez logikus és rendben is van, csak mi lesz a nyugdíjukkal, ismerve az állami nyugdíjrendszer változásának jelenlegi trendjeit? Javasolni csak rendszeres megtakarítást tudok, ha kis összeggel is, de minél hosszabb távon. Ennek előnyeiről és technikáiról már részletesen írtam itt és itt.

Én magam az első pontot választhatom. SZÉP kártya, lakáscélú támogatás és nyugdíjpénztári hozzájárulás, már amennyi marad. De nem hagy nyugodni a gondolat, hogy a nyugdíj célú öngondoskodás újabb és erősebb ösztönzést kíván. Kíváncsian várom.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről