K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Áprilisban masszív forintgyengülésnek lehettünk tanúi. 320-ról 325 közelébe gyengült a forint az euróval szemben, amely mögött a Magyar Nemzeti Bank passzív hozzáállása áll, aki az erős magyar növekedés és gyorsuló infláció ellenére továbbra is elkötelezett az alacsony kamatpolitika mellett.

forrás: Bloomberg
mit tesz az MNB?

Az MNB legutóbbi, április végi kamatdöntő ülésén is kettős képet festett a hazai inflációs folyamatokról. A munkaerőhiánnyal küzdő, a hosszútávon fenntartható növekedést meghaladó mértékben bővülő magyar gazdaságban, a megtisztított maginfláció is tartósan elszakadni látszik a 3%-os céltól, ami inkább szigorítást (kamatemelést) indokolhatna. Ugyanakkor jelentésében az MNB a globális gazdasági környezet esetében a gyenge növekedést hangsúlyozza, ami hozzánk begyűrűzve fékezheti a magyar növekedést és az inflációt. Az MNB nem utalt a pénzpiaci kondíciók további szigorítására és változatlanul hagyta a kamatokat.

hogyan alakul az infláció?

A legfrissebb áprilisi inflációs adat (3,9%-os éves infláció) már erősen közelíti az MNB inflációs célsávjának tetejét. Az MNB-nek így a legközelebbi kamatdöntő ülésén még erősebb érveket kell előhúznia a kalapból, hogy miért nem lép jobban a fékre és kezdi el határozottabban a szigorítást, legyen az a devizacsere pozíciók (forint likviditást biztosító eszköz) gyorsabb leépítése vagy egy leheletnyi kamatemelés.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a hónapról hónapra erősödő infláción az MNB egyszerűen keresztülnéz és az alacsony kamatszinttel továbbra is erősen támogatja az amúgy sem gyengélkedő gazdasági növekedést.

A piacok gyorsan realizálták, hogy az MNB januári kommunikációjától – ahol még a kamatemelés lehetőségét villantotta fel – eltérő változás és a forint eladások dominanciájának köszönhetően kezdett gyengülni a forint az euróval (dollárral) szemben.

mit tesz a portfólió kezelő csapatunk?

A helyzetet elemezve a mostani szinteken a 316 alatt nyitott, a forint gyengülésére játszó pozícióink bezárása mellett döntöttünk, mert benne van a levegőben, hogy januárhoz hasonlóan a piac újra elkezdi árazni a szigorítást (lehetséges kamatemelést), még ha az MNB nem is erről beszél és a június végi újabb kamatdöntő ülésig nem is várható konkrét lépés a részéről. Ez a várakozás a szigorítást illetően pedig a forintot is visszahúzhatja a jelenlegi gyengébb szintekről az erősödés irányába.

hogyan hathat ez az Ön befektetéseire?
  • a klasszikus vegyes alapok (K&H válogatott alapok) esetében a devizapozíciók felvétele, lezárása része a befektetési döntéshozatalnak. A forintgyengülésből az alapok az elmúlt időszakban profitáltak, mert a devizakitettségük csak egy része volt fedezve.
  • a devizapiacok hirtelen válthatnak irányokat és maga az árfolyam is gyorsan változhat.

A következő hetek ismét izgalmasak lesznek a hazai kamatok és a forint számára, így aktívan figyeljük az eseményeket.


A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit a vonatkozó szerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, és a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a www.kh.hu internetes oldalon. A Bank a termékek, szolgáltatások kondícióinak, illetve az Akció módosítási jogát fenntartja. 

előző cikk következő cikk