véget érhet a feltörekvők vesszőfutása

2018-08-23

A tavalyi év kiemelkedő teljesítménye után teljesen lekerült a vonzó befektetési célpontok listájáról a feltörekvő részvénypiac. A Bank of America felmérése szerint már hónapok óta az alapkezelők legnagyobb félelme a kereskedelmi háború kiszélesedése, ami elsősorban a feltörekvő országok kilátásait árnyékolja be.

Ez a részvényárfolyamokon is mély nyomot hagyott: a januári csúcshoz képest már 20%-ot esett az MSCI feltörekvő piaci index, jelentősen alulteljesítve a fejlett piaci indexet.

 

ábra
forrás: Bloomberg

 

Ami a szokásosnál is óvatosabbá teszi a befektetőket, az a Trump-faktor. Az amerikai elnök bármikor képes bárkibe belekötni, hogy elterelje a figyelmet a belpolitikai csatározásokról, és ebből eddig a feltörekvő országok (Mexikó, Oroszország, Kína, Irán, Törökország…) kapták a legtöbbet.

 

Ha félretesszük a sok-sok aggodalmat (erős dollár, kínai lassulás) és egyedi sztorit (Törökország, Venezuela, Argentína), valamint a piacok múltbeli viselkedését megvizsgáljuk, akkor bízhatunk abban, hogy a feltörekvő piacok gyengélkedése már nem tart sokáig.

Az amerikai és feltörekvő piacok 3 hónapra visszatekintő hozamkülönbsége jelenleg extrém szint közelében tartózkodik: 10%-nál nagyobb alulteljesítés nemigen szokott előfordulni.

 

forrás: Bloomberg
forrás: Bloomberg

 

Most lassan normalizálódó helyzetre számítok, persze ehhez a gazdasági kilátásoknak is javulni szükséges, amit pl. a konstruktív amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, vagy a gyengülő dollár is kiválthat.

A Bank of America felmérésében az is szerepel, hogy a második leginkább „zsúfolt” pozíció a feltörekvők eladása. Tehát már szinte mindenki alulsúlyozza őket, így már a pesszimista forgatókönyveknél kissé kedvezőbb hírek is pozíciózárásokhoz és a fejletthez felzárkózó tőzsdemutatókhoz vezethet.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről