végre kinyílhat a németek pénztárcája

2019-12-11

Hiába a rengeteg bírálat, a német költségvetés egyre többet takarított meg az elmúlt években, ahelyett, hogy a globális lassulás hatásait tompította volna. Azonban nagy esélyt látok arra, hogy ez a trend megforduljon.

Múlt héten már írtunk a német ipar szenvedéséről, és bár az üzleti bizalom némiképp javuló képet fest, az elemzők továbbra is 1% alatti növekedést várnak a német gazdaságtól. Ezeken a kilátásokon javíthatna, ha a német költségvetés növelné a kiadásait, amire a kormánykoalíció kisebbik pártjánál bekövetkezett változások miatt látok esélyt.

forrás: Bloomberg, saját szerkesztés

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tisztújító ülésén Norbert Walter-Borjans-t és Saskia Esken-t választották újdonsült vezetőknek. Az eredmény amellett, hogy meglepetés volt, azt az üzenetet is magában hordozza, hogy változásokra van szükség. A két társelnök leginkább azzal kampányolt, hogy újra kell gondolni a jelenlegi CDU/CSU-val kötött koalíciót, emelni akarnak a minimálbéren és szeretnék eltörölni a zéró deficit szabályt. Ezért arra számítok, hogy sikerül legalább részben megvalósítaniuk az ígéreteiket, vagy felbontják a jelenlegi koalíciót. Utóbbi esetben kialakulhat kisebbségi kormányzás, új koalíció létrejötte vagy előrehozott választások. A háromból kettő eset valószínűleg szintén a kormányzati költekezés növelését eredményezné.

Összességében tehát elmondható, hogy a hőn áhított német költségvetési stimulus közelebb van, mint az elmúlt években bármikor. Ennek bekövetkezése nem csak a német gazdaságra lenne hatással, hanem a tőkepiacokat is megmozgatná, a kötvényhozamok és a részvénypiac emelkedésével, valamint az euró erősödésével.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről