venni vagy nem venni?

2018-01-15

Kirobbanó formában kezdték az évet a részvények. A fejlett és a feltörekvő részvénypiacok alig két hét alatt egyaránt 4%-ot emelkedtek. Vajon az év hátralevő részében is folytatódhat az emelkedés?

A részvénypiac kilátásait továbbra is kedvezőnek tartom. A világgazdasági növekedés a tavalyi év után idén tovább gyorsul és ezzel párhuzamosan a vállalatok is tovább tudják növelni a profitjukat, ami a legfontosabb faktor a részvénypiac számára.  Emellett a profitok bővülését támogatja az amerikai adóreform is. A decemberben elfogadott javaslat révén kevesebb pénz megy az államkasszába és több marad a vállalatok zsebében (és így a részvényesekében is).

Sokan említik a szigorodó monetáris politikát, mint a további részvénypiaci rallit gátló tényezőt. Ezzel nem teljesen értek egyet. Bár tény, hogy a „nagy jegybankok” (Fed, EKB, BoJ, BoE) politikájában irányváltás történt, és most már kivétel nélkül a szigorításról szólnak az üléseik, a jelenlegi monetáris kondíció még mindig nagyon támogató és nem is változik jelentősen a következő 12 hónapban. Hiába kezdett két éve kamatemelési ciklusba az amerikai Fed, még mindig negatívak a reálkamatok az USA-ban. Az eurózónában és Japánban pedig még messze a kamatemelés, hiszen ők jelenleg is pénznyomtatással (QE) segítik a gazdaságukat. Amiben egyetértek, az az, hogy a szigorodó monetáris kondíciók következtében az árazási mutatók csökkenhetnek, de itt még van puffer a többi eszközosztályhoz képest.

Forrás: Bloomberg

A pozitív kilátások ellenére természetesen vannak kockázatok. Jelenleg a túlzott optimizmust és az ebből adódó alacsony volatilitást találom a legnagyobb veszélyforrásnak. A jegybankok apadó támogatása miatt arra számítok, hogy ismét sokkal nagyobb szerepet kapnak a makrogazdasági adatok. Ezek az adatok pedig rövid távon gyakran okoznak meglepetést. Amikor ilyen eufórikus a hangulat, egy-egy, a vártnál rosszabb adat nagy riadalmat kelthet, ami heves árfolyam korrekcióval jár.

Összességében úgy vélem még mindig a részvények rendelkeznek a legjobb kilátással az idei évre a klasszikus eszközosztályok közül. Azonban nem árt résen lennünk, mert a tavalyihoz hasonló, gyakorlatilag esés nélküli emelkedést, idén felválthatják a nagyobb árfolyamingadozásokkal tarkított hónapok.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről