veszélyes vizeken?

2015-10-09

photo: Laura; Rhone and Arve merge in Geneva; https://flic.kr/p/2z54qj; CC BY 2.0A napokban tette közzé a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Világgazdasági Kitekintését. Szinte menetrendszerűen jött a növekedési előrejelzések visszavágása. A Valutaalap vezető közgazdásza két folyó találkozásáról beszél…

 


A két folyó: egyrészről a kínai növekedési modellváltás, másrészről az amerikai jegybanki kamatok közeledő emelése (a 3 perces video jól összefoglalja a 230 oldalas vaskos anyagot, érdemes megnézni!). Maurice Obstfeld azt mondja, hogy amikor ez a két folyó találkozik, akkor a vizek veszélyessé válhatnak. Ez is tükröződik abban, hogy az idei évre lassulást jelez előre az IMF. Az ábrán az is látszik, hogy az előrejelzés körüli satírozás nem szimmetrikus: most a növekedés további visszaesésére megnőtt a tér.

a világ GDP-növekedésének lehetőségei (világoskék: 90%-os valószínűség; középkék: 70%-os valószínűség; sötétkék: 50%-os valószínűség; piros szaggatott vonal: 90%-os valószínűségi becslésünk az áprilisi adatok alapján) (forrás: IMF)
előrejelzés a világ GDP-növekedésére (fekete folytonos vonal) és az e körüli szórásra (világoskék: 90%-os valószínűség; középkék: 70%-os valószínűség; sötétkék: 50%-os valószínűség; piros szaggatott vonal: 90%-os valószínűségi áprilisi becslés; forrás: IMF)

mit jelent ez a piacokra nézve?

A konklúzióm nem változott a legutóbbi cikkem óta.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről