vigyázó szemetek Kínára vessétek?

2015-09-18

fotó: 401(K) 2012, http://401kcalculator.org, CC BY-SA 2.0Tegnap este a piacok által nagyon figyelt kamatdöntő ülésén a Fed változatlanul, 0% körül hagyta az alapkamatot. Most éppen Kínát húzták elő a kalapból, amire hivatkozva a monetáris tanács tagjai úgy érezték, hogy a növekedési kép továbbra sem stabil, így még hét év után sincs itt az ideje az első kamatemelésnek. De lesz itt valaha bátorság ezt megtenni, vagy az USA-ban is „tartós tartásra” kell berendezkedni?


Kína valóban lassul és ezt már a globális piacok is megérezték: az augusztusi látványos részvénypiaci korrekciót lényegében az indította el, hogy egyértelművé vált, a világgazdaság második legnagyobb motorjában komoly gondok vannak. És azóta is az a legfontosabb téma most a piacokon, hogy a kínai lassulás hogyan rontja le a globális összképet.

A Fed szemszögéből ugyanakkor júniushoz képest, amikor legutoljára lett volna lehetőség megtenni ezt az apró, de szimbolikus lépést, a munkaerőpiaci adatok tovább javultak, az inflációs kép kicsit romlott, így az összkép nem sokat változott.

Tegnap a piacok a feltörekvő piaci problémák miatt nem vártak emelést, így ha azt a Fed mégis meglépi most, nagy meglepetés lett volna, és ez az, amit semmiképpen sem akarnak a jegybankok: meglepni a piacokat. Nekem személy szerint csalódás volt a döntés, mert – ahogy arról már korábban is írtam – az amerikai gazdaság egészét nézve egyértelműen meg van csúszva a Fed és úgy tűnik, mintha a piacok irányítanák az amerikai jegybankot és nem fordítva.

A döntés után Yellen még arról beszélt, hogy idén még mindenképpen emelnek. Erre lényegében már csak decemberben lesz lehetőségük. Persze addig még sok minden történhet (tovább eső olajár és ebből fakadóan újabb deflációs veszélyek?, tovább romló kínai adatok?), ami miatt a Fed újra megijedhet a saját árnyékától.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről