K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Úgy tűnik, hogy az idén virgácsot hozott a Mikulás a befektetőknek. December 7-én a részvénypiacok többsége eséssel zárt és az esés mértéke már a Brexit utáni áresésre emlékeztet bennünket. A befektetői hangulat egyre komorabbá válik a növekedés és a kereskedelmi háborús aggodalmak miatt, valamint annak köszönhetően, hogy a központi bankok egyre kevésbé támogatják a piacokat. Úgy tűnik, hogy az árfolyam ingadozások egyre inkább a részvénypiacok mindennapjaivá válnak.  Vajon indokolt ez a mértékű aggodalom? Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről.

lassuló növekedés?

 • Kína – a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése valóban 6%-os mértékű szintre „lassult" az idén, de ha megnézzük a bizalmi indexeket, akkor azok újra emelkednek és egy stabil növekedést jeleznek előre
 • Az amerikai gazdaság is dübörög. A rekord alacsony munkanélküliségi mutató következtében a fogyasztás erőteljes és az adócsökkentések miatt a beruházások is növekednek. Valamennyi mutató további növekedést jelez előre.
 • Az európai növekedés ugyan lassulást mutat az év eleje óta, de az előrejelzések szerint 2018 IV. negyedévben újra gyorsulhat a növekedés.
 • A csökkenő olajárak szintén segítik a növekedést, hiszen az alacsonyabb olajár további elkölthető jövedelmet hagy a lakosság pénztárcájában és a vállalatok számláin, ami további támogatást adhat a növekedésnek

 

a kereskedelmi háború folytatódik?

A megfigyelők többsége a G20 csúcsot követően fellélegzett az USA –Kína „tűzszüneti megállapodás"-ról szóló nyilatkozatok után. Azonban az első pozitív fogadtatást követően a hangulat teljesen megváltozott, mivel a piacok egyre inkább úgy értelmezték a helyzetet, hogy továbbra sincs megállapodás. Valószínűleg a feszültség fennmarad a jövőben is Amerika és Kína között, de úgy véljük, hogy a konfliktus hatása a globális növekedésre nem lesz olyan erős, hogy ez recesszióhoz vezessen.

 

központi bankok

 • FED már több mint 2 éve folyamatosan emeli irányadó kamatait, ami teljesen rendben lévő dolog, hiszen az amerikai gazdaság folyamatosan egyre gyorsabban növekszik. Ugyanakkor bíztató tény, hogy a Fed elnöke – Jerome Powell – jelezte, hogy folytatják ugyan a kamatemelést, de nem fogják ölbe tett kézzel nézni, ha csalódást keltő gazdasági adatok jelennek meg.
 • Az EKB kamatpolitikája továbbra is rugalmas és támogató. A kötvényvásárlási program az év végével kifut, de a piacokon lévő jegybanki pénzek kivonását egyelőre nem tervezi az EKB. Az alacsony maginfláció és a csökkenő olajárak továbbra sem igényelnek még kamatemelést, azaz a gazdaságnak még nem kell félnie a kamatemeléstől.

 

következtetésünk

 1. A globális növekedés – ami az egyik legfontosabb indikátora a részvénypiacoknak – továbbra is erős marad. A monetáris szigorítással kapcsolatos befektetői félelmek eltúlzottnak tűnnek.
 2. A kereskedelmi háború kiszélesedésének veszélye még nem múlt el, ezért ezt a folyamatot továbbra is figyelemmel kell kísérnünk. A piaci hangulat változása hozhat még újabb korrekciókat a részvénypiacokon.
 3. A tőzsdei cégek robosztus profit számai és a hosszú távú átlag alatti árazásuk – különösen Európában – továbbra is vonzóvá teszik a részvénybefektetéseket.

 

 portfólióban gondolkodva

 •  Ebben az alacsony kamatkörnyezetben, portfólióban gondolkodva közép és hosszú távon továbbra is csak a részvény típusú eszközök segítségével tudunk inflációt meghaladó többlethozamot elérni.
 • A gazdasági fundamentumok kedvezőek, az előrejelző indikátorok továbbra is biztatóak a részvénybefektetések számára.
 • A részvénypiacok ideiglenes megingása nem szabad, hogy elbizonytalanítson bennünket a korábban követett stratégiánkban. Egy jól összeállított portfólió tompítani tudja a piaci ingadozásokat és a kockázatviselő képességünknek megfelelő hozam-kockázat kombinációjával tudja számunkra optimalizálni befektetésünk értéknövekedését.
előző cikk következő cikk