ezt ne csináld, ha jó befektető szeretnél lenni

2023-03-29

Ha egy befektetés előtt, annak múltbeli hozamai alapján hozzuk meg a döntésünket, az pont olyan, mintha autóba ülve, csak a visszapillantó tükör képe alapján szeretnénk vezetni. Utóbbit valószínűleg kevesen teszik, az előbbit viszont meglepően sokan, pedig ennél rosszabb alapon nem is nagyon hozhatnának döntést. Nézzük meg miért!

A sok, lehetséges befektetői hiba közül talán az egyik leggyakrabban előforduló az, hogy rosszkor szállunk ki- és szállunk be a piacra, olcsón adunk el és drágán vásárolunk, pedig a hétköznapokban pont a fordítottjára törekszünk. Amikor azt látjuk, hogy a befektetésünk értéke csökken, akkor hajlamosak vagyunk egy jókora mínusz bezsebelése mellett is eladni azt. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy egy adott befektetés a múltban jelentős hozamot ért el, akkor függetlenül a jövőbeli kilátásoktól, szívesen megvásároljuk, mert jónak gondoljuk.

Mindezt azért tesszük, mert nem előre, hanem hátra nézünk, sajnos.

Vegyük például az elmúlt pár évet. Ha valaki 2022 év elején 1-2 éves befektetéseket keresett és az elmúlt 5 év hozama alapján megvizsgált egy magyar rövid kötvényalapot és egy amerikai részvény alapot akkor arra a következtetésre juthatott, hogy a részvényalap, a maga 10% feletti éves hozamával egyértelműen jobb befektetés (akár rövid távra is) mint a rövid kötvényalap, melynek árfolyama az elmúlt 5 évben alig mozdult felfelé.

Ha valaki tényleg csak ez alapján hozta meg a döntését elég nagyot csalódhatott, mivel a 2022-es év pont az ellenkezőjét hozta a várakozásainak. A részvénypiacok zuhantak, a rövid magyar kötvények pedig reneszánszukat élték ebben az időszakban, az amerikai részvényalap két számjegyű mínuszt, a rövid kötvényalap pedig 7% feletti pluszt is adhatott a befektetőinek.

Az előző példa szándékosan extrém, egy részvényalap és egy rövid kötvényalap soha nem jelenti egymás alternatíváját, pusztán azért hoztam ezt a példát, hogy szemléltessem: a múltbeli hozam nem biztos, hogy a legjobb kiindulási pont!

mire figyeljünk inkább?

Ha egy befektetési döntés előtt állunk, akkor sok szempontot érdemes mérlegelnünk, ezek közül talán a legfontosabbak, hogy milyen időtávon gondolkodunk, és mekkora árfolyamingadozást tudunk még nyugodtan elviselni.

Természetes, hogy ezek mellett a hozam kilátásokról is szeretnénk egy képet kapni, hiszen végeredményben azért fektetjük be a pénzünket, hogy az a jövőben többet érjen.

A hozam várakozások viszont nem a múltbéli hozamokkal írhatók le, hanem a jövőbeli kilátásokkal, amit az adott eszközosztálytól remélünk.

És itt jön a „varázslat”

Bár senkinek sincs üveggömbje, senki sem tudja pontosan megmondani, hogy a következő hosszabb-rövidebb időszakban melyik befektetés pontosan mennyit fog hozni, mégis képesek lehetünk látni azt az irányt, amely felé haladnak a piacok.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint figyelemmel kísérni, hogy melyik gazdasági ciklusban járhatunk, és tisztában lenni azzal, hogy az adott ciklusra mi jellemző, melyik befektetéstől várhatunk szép hozamokat és melyeket érdemes inkább kerülnünk.

Ha maradunk az autós példánknál, akkor felfoghatjuk úgy a gazdasági ciklusok adta előrejelzést, mint mondjuk a navigációs szoftvereket, amik pontosan tudják, hogy merre kell mennünk, és mikor milyen sebességgel, hogy odaérjünk a célunkhoz. Persze út közben jöhetnek nem várt események, egy-egy baleset, útfelújítás, amely lelassít minket, vagy amik miatt esetleg kerülnünk kell, de végül biztosak lehetünk benne, hogy célba érünk.

Hogyan tudunk jól dönteni?

Hogy elkerüljük a múltbeli hozamok alapján hozott döntés csapdáit, több lehetőségünk is van.

  1. folyamatosan olvashatjuk a gazdasági sajtót, figyelhetjük az előrejelzéseket, ez viszont sajnos elég időigényes
  2. tanácsot kérhetünk befektetési szakemberektől, akik tisztában vannak a piaci folyamatokkal
  3. olyan befektetési alapokat keresünk amelyek (működésükből eredően) képesek reagálni a gazdasági ciklusok változásaira, az alap kezelői folyamatosan finomhangolják a benne lévő eszközöket. Ilyenek lehetnek például a klasszikus vegyes alapok, amelyek vegyesen tartalmaznak kötvényeket, részvényeket, és ezek egymáshoz viszonyított arányát az alap kezelője a jövőbeli várakozásaihoz tudja igazítani.

 

Én személy szerint az utolsó két lehetőség kombinációját javaslom, hiszen ha nem mozgunk otthonosan a befektetések világában, akkor könnyen tévútra kerülhetünk.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,50  (18 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről