viszlát paritás, üdv feltörekvők!

2017-03-24

4 érv a feltörekvő piaci részvények mellett –By Narendra Modi [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Az amerikai választás napját követő novemberi bejegyzésemben írtam arról, hogy a feltörekvő piaci országok részvényeit egy ideig kerülném. (Trump győzelmétől az év végéig 4%-ot veszített az értékéből az MSCI feltörekvő piaci index). Négy és fél hónap elteltével, ismét vonzó befektetési célpontnak találom őket. Mitől változott meg a véleményem?

  1. gyengülő dollár. Habár a Fed márciusban emelt az amerikai alapkamat szintjén, a döntést egy rendkívül galambhangvételű sajtótájékoztató követte. Ennek következtében egyre többen gondolják úgy, hogy a dollár rali elfáradt és az euróval szemben sem lesz meg az 1:1 váltás, azaz a paritás.
  2. gazdasági bővülés. A Bloomberg által összegyűjtött előrejelzések átlaga szerint idén a fejlett országok 4,7%-os gazdasági bővülésre lesznek képesek. A növekedés motorja továbbra is Kína és az ázsiai országok, de fontos fejlemény, hogy az elmúlt évek gazdasági nehézségei után több nyersanyag exportőr ország is hozzájárul a növekedéshez.
  3. profitnövekedés. A javuló konjunktúra kedvező hatással van a vállalatok bevételeire és eredményeire. Az elemzők 18%-os profitnövekedést várnak 2017-ben, ami szintén jócskán meghaladja a fejlett országokbeli várakozásokat.
  4. értékeltség. A relatív értékelési mutatókat nézve a feltörekvő országok továbbra is olcsóbbak, mint amerikai vagy európai társaik. Idén arra számítok, hogy ez a diszkont szűkülni fog.
A feltörekvő országok növekedési előnye rendszerint felülteljesítést eredményez a részvénypiacokon is. (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

 

A legnagyobb kockázatnak Trump azon törekvését tartom, miszerint az Amerikába érkező importot büntető adóval kell sújtani. Ám mivel választási ígéreteihez a várakozásoknál sokkal nehezebb feladatnak tűnik támogatókat találni (lásd egészségügy reform), ez a kockázat halványulni látszik.

A fenti érvek és a mérséklődő kockázatok miatt, úgy gondolom, hogy a fundamentumok fognak dominálni, azaz a feltörekvő országok részvényei jól teljesítenek majd a következő hónapokban. Ennek megfelelően a diverzifikált portfóliómban realizáltam az amerikai részvényeken elért profitot és feltörekvő részvényekbe fektettem.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről