volt már éves szervizen a portfóliód?

2016-06-17

17784587586_9ed8cfb23a_o A sikeres befektetés alapvetően a türelemről szól. Ahhoz, hogy a magunk javára fordítsuk a részvény és kötvénypiacok hosszú távon pozitív hozamait, át kell vészelnünk a rövidtávú piaci mozgásokból fakadó bizonytalanságokat. A volatilitás azonban a barátunk is lehet, ha portfóliónk összetételét évente legalább egyszer újrasúlyozzuk. Ez az egyszerű művelet pedig több, elsőre talán nem is olyan magától értetődő, mégis nagyon komoly előnnyel jár.

amikor a befektetésünk önálló életre kel

Tegyük fel, hogy dinamikus befektetők vagyunk, és hosszú távú befektetési céljainknak legjobban egy 50%-ban részvényekből és 50%-ban kötvényekből álló portfólió felel meg. Könnyű belátni, hogy az évek múlásával az az eszközosztály, amelyik jobban teljesít, felértékelődik és egyre nagyobb szeletet fog kihasítani a tortából, míg amelyik alulteljesít, idővel már jóval kisebb arányt képvisel befektetéseink között. Így portfóliónk összetétele mindinkább eltér a kezdeti, jól kigondolt súlyoktól.

tegyünk rendet – jól fogunk vele járni

Ha azonban évente újrasúlyozzuk portfóliónkat, visszaállítva az eredeti arányokat, sokat nyerhetünk. Egyrészt, profitot realizálhatunk a jól teljesítő eszközosztályokon, másrészt növelhetjük kitettségünket egy nagyobb esés után az olcsóbbá váló eszközökben. Ezzel pedig a magunk javára tudjuk fordítani a piaci volatilitást, hiszen értéket teremtünk magunknak azáltal, hogy folyamatosan újrasúlyozunk a túlértékelt és alulértékelt eszközosztályok között. Ehhez pedig nem kell kitalálnunk, mikor fordul éppen a piac, elég, ha évente egyszer visszaállítjuk portfóliónkat a kiinduló arányokhoz, eladva a jobban teljesítő, így drágábbá váló, illetve vásárolva a gyengébben muzsikáló, ezért olcsóbbá váló eszközökből.

a fegyelem hozamot terem

Nem kell tehát látnoknak, vagy befektetési gurunak lenni ahhoz, hogy érezhetően javítsunk portfóliónk hosszú távú teljesítményén. Egy egyszerű, évente meglépett újrasúlyozás ugyanis megóv minket attól, hogy egy hosszú bika piac végén túlsúlyban legyünk részvényekből, vagy kötvényekből, illetve segít abban, hogy egy komoly korrekció után ismét növeljük kitettségünket egy olcsó, de akkor éppen mindenki által került eszközben. Ezzel pedig több, nagyon gyakori befektetői hibát is kiküszöbölhetünk, illetve mindig saját kockázatvállalási hajlandóságunknak és befektetési céljainknak megfelelő összetételű portfólióval lehetünk ott a piacon.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről