zuhan a piac, de van aki mégis örülhet

2022-09-08

Ha zuhannak az árfolyamok, sok befektető megijed, viszont vannak olyanok, akik ennek kifejezetten örülnek. Nem, nem a shortosokra gondolok, hanem a rendszeres befektetéssel rendelkezőkre.

Első látásra talán kicsit furcsának tűnhet, hogy van, aki örül akár egy nagyobb tőzsdei visszaesésnek vagy kötvény árfolyam csökkenésnek, de továbbra is igaz az állítás, hogy minden szituációban meg lehet találni a pozitív aspektust. Mindig vannak olyan eszközök, vagy módszerek amelyek hozzásegíthetnek bennünket egy hozam eléréséhez.

Befektetni alapvetően három módon lehet: beléphetünk valamely piacra egyszeri alkalommal, befektethetünk akár két-három lépésben is, de választhatjuk a teljesen automatizált, rendszeres (heti-, havi-, vagy bármilyen egyéb periódusú) befektetés módszerét is.

Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. Nézzük meg ezeket részletesen.

 

Egyszeri belépés

Ha ezt választjuk, akkor azt nyerjük vele, hogy egy konkrét időpillanattól kezdődően, a teljes megtakarítási állományunkkal részesülünk a célpiac hozamaiból. Ha jól időzítettünk, azaz olcsón vásároltunk eszközöket (részvényt, kötvényt), akkor az emelkedő árfolyamokból szép hozamot érhetünk el. Jól hangzik, nem? A baj csupán az, hogy a legjobb időpontot a beszállásra sajnos nem tudjuk előre megmondani, pusztán a szerencsén múlik, hogy eltaláljuk-e.

Éppen ezért aggódnak oly sokan a mostanihoz hasonló ingadozó, bizonytalan piaci szituációkban, hiszen azt látják, hogy az elmúlt hónapokban inkább csökkent, mint nőtt a megtakarításuk értéke. Persze hosszabb távon nekik sem kell aggódniuk, hiszen a piac mindig is ingadozott és a jövőben is fog, előbb-utóbb a most látott mínuszok is pluszba fordulhatnak át.

 

Mit tehetünk tehát, ha az időzítés kockázatát mérsékelni akarjuk?

Választhatjuk azt, hogy akár két-három vagy még több részre bontjuk a megtakarításunkat és többször szállunk be ugyanabba a piacba. Ez már egy fokkal jobb, hiszen ha például egy fél évre osztjuk el és havonta fektetünk be, már nagyon sok kockázatot mérsékeltünk, hiszen egy volatilis piaci szituációban nagyobb eséllyel találunk olcsóbb pontokat is, ha több hónapunk van rá. Ekkor a megvásárolt eszközök átlagos bekerülését (átlagárát) kell néznünk és később ez alapján dönteni, hogy mekkora hozammal vagyunk elégedettek. Ez a megoldás legfőképpen egy nagyon ingadozó, irányt kereső piaci szituációban lehet célravezető.

Természetesen ennek a módszernek is vannak árnyoldalai, hiszen ha pont egy olyan periódusban vásárolunk több tételben, amikor minden szépen felfelé tart akkor egyre drágábban vesszük az eszközöket és ha rövid időn belül jön egy jelentősebb visszaesés, ugyanúgy szembesülünk majd a mínuszokkal.

 

Mi az igazi megoldás?

Ha nem is csodaszer, de mindenképpen a legjobb kockázatporlasztó megoldásnak a rendszeres (heti, havi) befektetést mondhatjuk.

Legfőbb előnye, hogy hosszú időn keresztül, több év távlatában történnek a rendszeres piaci beszállások. Ez azért jó, mert a napi hírek és problémák jönnek-mennek, a piacok reagálnak rájuk, de mi nyugodtak lehetünk, hiszen folyamatosan fektetünk be, olyankor is amikor minden szép és jó, de olyankor is amikor borúsabb a gazdasági kép.

Ennek segítségével kicsit távolabbról tudjuk szemlélni az ingadozásokat, hiszen a pár tízezer forint havi befektetésén elért rövidtávú hozamaink, annyira nem látványosak. Senki sem aggódik túlságosan, ha esik a piac és 100-200 forint vesztesége van egy 10.000 forintos befektetésen, és ugyanígy nem kezdi magát sztárbefektetőnek tartani, ha 400 forintot nyert ugyanekkora összeggel. A rendszeres befektetéssel rendelkezők általában nem is nézegetik az aktuális értékét a portfóliójuknak, hiszen tudják, hogy átlagosan, az ingadozásokkal együtt is szép hosszú távú hozamaik lesznek.

Aki mégis folyamatosan szemmel tartja a piaci mozgásokat, egy ilyen több hónapja tartó eső periódusnak éppen hogy örülhet, hiszen ilyenkor sokkal olcsóbban tudja megvenni a befektetéseit és tisztában van azzal, hogy az ezeken a pontokon történt vásárlásai később jelentős hozamot fognak termelni.

Ez nagyban hasonlít a népszerű kuponnapokra, amikor 10-20-30%-kal is olcsóbban juthatunk különböző termékekhez. Akinek fontos, hogy jó üzletet kössön, ilyenkor tudja le a nagyobb értékű vásárlásait, hiszen tisztában van vele, hogy az akciós időszak után ismét csak jóval drágábban kaphatná meg a vágyott dolgokat.

Ugyanez igaz az eső piacokra is, azok a befektetéseink, amelyeket ebben az időszakban indítunk, több év távlatából nagy valószínűséggel a legnagyobb hozamot nyújtók lesznek és örülni fogunk, hogy ekkor is rendelkeztünk rendszeres befektetésekkel.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,57  (7 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről