10 meglepetés 2021-re 1. rész – a defenzív részvények jobban teljesítenek, mint a ciklikusok

2020-12-14

2020-ban a fejlett gazdaságok az elmúlt 40 év legnagyobb gazdasági visszaesését szenvedték el. A gyenge gazdasági teljesítmény negatív hatással volt az úgynevezett ciklikus szektorok vállalataira, amelyek termékei iránt csökken a kereslet recesszió idején. Ezzel szemben a defenzív szektorok profitjait kevésbé érintette negatívan a válság, hiszen a közmű cégek, a gyógyszeripar, a telekommunikációs cégek árbevétele stabil maradt.

A KBC Asset Management N.V. Magyarországi Fióktelepének kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

A koronavírus vakcinának köszönhetően jövőre megkezdődhet a kilábalás, ami hátszelet jelent a ciklikus vállalatoknak, amik jellemzően az első szakaszban szoktak a legjobban teljesíteni. Ha a kötvényhozamok is elkezdik árazni a javuló kilátásokat, az további támogatást nyújthat például a bankszektornak, ezért nem valószínű, hogy 2021-ben jobban teljesítenének a defenzív szektorok részvényei a ciklikusoknál.

forrás: Bloomberg
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,75  (4 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről