így kereshettél rengeteg pénzt 2023-ban

2023-12-13

Az év végéhez közeledve érdemes kicsit visszatekinteni és megnézni, milyen évet hagytunk magunk mögött és ebből mit tanulhattunk a befektetések terén.

pénzpiaci eszközök

Az idei évet leginkább a magas kamatkörnyezet határozta meg. Itthon 18%-os irányadó kamatszinttel futottunk neki 2023-nak, ami csak év közepén kezdett el fokozatosan csökkenni. Euróban és dollárban pedig még emelkedtek is a kamatok idén és most lehetünk a nagy jegybankok kamatemelési ciklusainak végén. Mindez a pénzpiaci és rövid kötvény eszközöket nagyon vonzó befektetéssé tette, hiszen a magas kamatkörnyezetben ezek az eszközök kockázatmentesen, minimális ingadozással termeltek kedvező – persze csak nominális, az inflációt nem figyelembe vevő – hozamot. Ezekkel a befektetésekkel idén forintban 15-16% körüli, dollárban pedig 4-5% körüli hozamokat lehetett elérni.

Itthon már megindult a kamatcsökkentés a jegybank részéről, így ezeknek a befektetéseknek az előre tekintő hozama egyre kevésbé vonzó, azonban továbbra is stabilitást tudnak adni a portfóliónknak. Euróban és dollárban pedig még inkább ez a helyzet, hiszen itt csak a jövő évben várható az óvatos kamatcsökkentések elindulása, így egy darabig még látható hozamot tudnak biztosítani a pénzpiaci és rövid kötvény befektetések.

kötvények

Az inflációs várakozások csökkenése és a kockázati felárunk mérséklődése a hosszabb lejáratú, forintos magyar államkötvényeket tette az idei év egyik legjobb befektetésévé. Ha a 10 éves magyar kötvényeket nézzük, az évet 9% körüli hozamszintekkel indítottuk, míg jelenleg 6,5% közelében vannak a hozamok. A kötvények esetében a hozamok csökkenése az árfolyamok emelkedését jelenti, hiszen a korábban megvett, magasabb hozamú kötvények felértékelődnek a mérséklődő hozamkörnyezetben. Egy 10 éves magyar kötvény esetén a fenti hozamcsökkenés 25%-os árfolyamemelkedést hozott.

Ha a dolláros vagy az eurós államkötvény-piacot nézzük, itt annyiban más volt a helyzet, hogy októberig inkább emelkedtek a hozamok, lefelé nyomva a kötvények árfolyamát, majd csak ezután jött fordulat a kedvezőbb inflációs- és a gyengébb makrogazdasági adatok nyomán.

Jelenleg az amerikai gazdasággal kapcsolatban a puha landolás, azaz egy recesszió nélküli lassulás van beárazva, illetve az infláció további csökkenése, amely a nagy jegybankokat akár már jövő év elején kamatvágásokra ösztönözheti. Ha ez a forgatókönyv túlzottan optimistának bizonyul – és erre azért megvan az esély – akkor várható némi hozamemelkedés a kötvénypiacokon. Ebben a helyzetben a hosszabb – nemzetközi és hazai – kötvények újból jó beszállási pontokat nyújthatnak.

részvények

Az idei év igazi hullámvasút volt a részvénypiacok szempontjából, de összességében jól járt, aki erre az eszközosztályra fogadott. December közepén elérhető adatok alapján az amerikai részvénypiac 20% feletti, míg az európai részvénypiac 15% körüli emelkedést mutatott idén. A feltörekvő piaci átfogó index azonban – főként a magas dollár kamatok és kínai gazdaság gyengélkedése nyomán – mindössze 5% körüli pluszban áll.

A fejlett részvénypiacok jó teljesítménye mögött leginkább az amerikai gazdaság várakozásokon felüli ereje és a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó cégek körüli felfokozott várakozások álltak. A tőzsdei vállalatok árazási ereje jelentős volt, így a magas inflációs környezetben az emelkedő költségeiket a fogyasztókra tudták hárítani, fenntartva a rekord-magas profitrátákat.

Összességében tehát 2023 kedvezően alakult befektetési szempontból, hiszen a főbb eszközosztályok mindegyike pozitív teljesítményt tudott felmutatni. A kirívóan nehéz 2022-es év után ismét beigazolódott az az aranyszabály, hogy befektetőként akkor járunk a legjobban, ha egy megfelelően színes, diverzifikált portfóliót tartunk, amelyben kötvények, részvények és pénzpiaci eszközök is helyet kapnak, méghozzá a saját kockázatvállalási hajlandóságunknak és képességünknek megfelelő arányban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,40  (10 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről