a mesterséges intelligencia megváltoztatja a vagyonkezelést?

2023-12-06

A pénzügyi szektor is teljes erőbedobással kutatja a mesterséges intelligenciában (MI) rejlő lehetőségeket. És nem csak az MI-részvényekbe való befektetésről van szó, hanem a befektetési portfóliók MI segítségével történő kezeléséről is. De hogyan hasznosítják az alapkezelők már jelenleg is az MI-t és milyen változások várhatóak még a közeljövőben?

kvantitatív befektetések?

A mesterséges intelligencia a kvantitatív befektetés határait feszegeti, vagyis a befektetés lényege változatlan marad, de végtelen új lehetőséget teremt az egyedi adatok tanulmányozására és új meglátások, inspirációk szerzésére. A kvantitatív befektetés nem új keletű; az elemzők már az 1970-es évek óta keresik a módját annak, hogy a múltból származó numerikus adatok alapján előrejelzéseket készítsenek a jövőre vonatkozóan. Ez azonban mindig a fundamentális elemzés kiegészítője volt.

A kvantitatív befektetés egyre nagyobb lendületet vesz, hiszen a rendelkezésre álló információk mennyisége exponenciálisan növekszik, és ezzel egyidejűleg a mesterséges intelligencia által megtámogatott elemzések minősége is napról napra javul.

A ChatGPT megmutatta, hogy a mesterséges intelligencia már szövegelemzésre is képes. A mesterséges intelligencia felhasználható a vezérigazgatók és pénzügyi vezetők beszédeinek elemzésére, hogy megállapítsa, mennyire optimisták vagy pesszimisták. Ez szintén kiegészítő része lehet az elemzéseknek a jövőben.

hatékonyság növelés?

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a vagyonkezelők számára, hogy jelentősen javítsák hatékonyságukat. Az elemzők sok időt töltenek adatelemzéssel, a mesterséges intelligencia használatával ezek az elemzők rengeteg időt takaríthatnak meg. Ez tulajdonképpen szükségszerű, hiszen a digitalizáció hatalmas mennyiségű információt generál nap mint nap. Annyi adat keletkezik, hogy a hagyományos módszerekkel már nem tudjuk hatékonyan feldolgozni. A MI-val társított kvantitatív modellek hihetetlen adatfeldolgozási potenciállal rendelkeznek. Nagy sebességgel hoznak döntéseket, valós idejű megfigyelések alapján.

mi lesz az ember szerepe?

Az MI az elemzők szerepét is megváltoztatja. A legtöbb mesterséges intelligencia modell a múltbeli adatokban keres összefüggéseket. A jövőkép megfogalmazására azonban csak az ember képes. Az elemzők egyre inkább a trendek, összefüggések megfigyelőivé válnak, akik azt keresik, hogy a befektetők számára mely jövőbeli fejlemények lehetnek relevánsak. Ez az elemzők valódi hozzáadott értéke. A mesterséges intelligencia kiemelt támogató szerepet játszhat, de az igazi jövőképet továbbra is az emberek adják.

hol tartunk?

Az MI-alkalmazások használata a vagyonkezelésben nem vágyálom, hanem valóság. A KBC Asset Management például az elmúlt években már jelentős összegeket fektetett be az MI-szakértelembe.
Viszont egyelőre a teljes mértékben MI-modell által kezelt alapok elsősorban az MI-technológia korai hívői számára jelentenek vonzó megoldást.

mi várható a jövőben?

A mesterséges intelligencia valódi hatást gyakorol a mindennapi vagyonkezelésre, és értékes kiegészítő az elemzők és az alapkezelők számára. A szerepe a vagyonkezelésben csak tovább fog nőni, a technológia azonban soha nem fogja teljesen helyettesíteni az embert. A mesterséges intelligencia új lehetőségeket kínál, de mindig szükség lesz emberekre, hogy a következtetéseket levonják belőle. Eközben a befektetés alapelvei változatlanok maradnak. A befektetési döntések továbbra is tényeken alapuló, körültekintő és gazdaságilag megfontolt döntések maradnak, még akkor is, ha az olyan innovatív technológiák, mint az MI beépülnek a vagyonkezelés folyamatába. A mesterséges intelligencia legnagyobb vívmánya, hogy lehetővé teszi a vagyonkezelők számára, hogy a befektetőknek nyújtott valódi hozzáadott értékre összpontosítsanak.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,67  (3 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről