adventi feladatok megtakarítóknak

2023-11-30

Az üzletekben már elindult az ünnepi készülődés. Kikerültek a polcokra az adventi naptárak, szaloncukrok és karácsonyi dekorációk. Közeleg az év vége, de még maradt pár hetünk, hogy áttekintsük a személyes pénzügyeinket és a határidős feladatokat.

A lent listába szedett termékek és feladatok, mind ismerősek lehetnek. Az ezzel foglalkozó intézmények – bankok, biztosítók, brókercégek és pénztárak – mind igyekeznek felhívni rájuk a figyelmet. Azonban az idei év kicsit már más, mint a korábbiak. Nagyobb a tétje a pénztárcánkra nézve!

A Magyar Állam a befektetések széles körében ráemelt a korábbi 15%-os kamatadóra, egy 13%-os szociális hozzájárulási adót 2023. július 1-től, összesen 28%-ra emelve a terheket. Emiatt egyre többen keresik a lehetőséget, hogy adóelőnyhöz jussanak, ne kelljen lemondani a nyereségük közel harmadáról.

A Nemzeti Bank negyedéves statisztikái alapján már most látszik, hogy nem kérdés, hanem állítás, hogy reneszánsza van a tartós befektetési számláknak! Csak szeptemberig több mint 27 ezer új számlát nyitottak, ami 11%-os bővülés a tavalyi év végéhez képest és még hátravan a historikusan legerősebb évzáró időszak.

 

Tartós befektetési számlák (TBSZ)

  • Ha nincs még TBSZ-ed: Hasznos segítség a közép- és hosszútávon megtakarítóknak. Ahogy írtam: a biztosított adóelőnynek most nagyobb jelentősége lehet, mint az elmúlt években bármikor.
  • Ha már nyitottál idei TBSZ-t: Év végével lezárul a gyűjtőév, addig még lehetséges növelni a rajta elhelyezett összeget.
  • Ha nyitottál TBSZ-t még 2018-ban: Alapesetben 2023. december 31-én lejár. Döntened kell, hogy újra szeretnéd-e kötni! Ha jelzed, hogy folytatnád, egy újabb 5 éves periódusban mentesülhet a terhek alól a megtakarításod.

 

Nyugdíjbiztosítások és nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ)

  • Ha még nem rendelkezel ilyennel: A nyugdíjcélú megtakarítás az egyik legfontosabb, hosszú távú öngondoskodási forma. Ezekhez is kapcsolódnak adókedvezmények, sőt az állam adóvisszatérítéssel is jutalmazza őket. Szerencsére ebben az esetben nincs időnyomás a végső cél szempontjából és mivel a szerződés hossza legalább 10 év, nem számít annyit, hogy mikor hozod meg a döntést, hogy szeretnél-e ilyet.
  • Ha már van nyugdíjbiztosításod: Az ezzel a megtakarítási formával elérhető 20%-os adóvisszatérítés mértéke évente 130 ezer Ft. Ez az összeg évi 650 ezer Ft befizetésével érhető el. Azaz, ha a havi rendszeres befizetésed kevesebb, mint 54 200 Ft, akkor érdemes elgondolkodni, hogy szeretnéd-e kiegészíteni, hogy élhess a maximális adókedvezménnyel.
  • Ha már van nyugdíj-előtakarékossági számlád (NYESZ): Az ezzel a megtakarítási formával elérhető 20%-os adóvisszatérítés mértéke évente 100 ezer Ft. Ez az összeg évi 500 ezer Ft befizetésével érhető el. Azaz, ha rendszeres havi befizetésed kevesebb, mint 41 700 Ft vagy még 500 ezer Ft-nél kevesebbet utaltál a NYESZ számládra, akkor érdemes elgondolkodni, hogy szeretnéd-e kiegészíteni, hogy élhess a maximális adókedvezménnyel.

 

Önkéntes nyugdíj, egészség- és önsegélyező pénztárak

  • Ha még nem rendelkezel ilyennel: Amennyiben igénybe veszed a pénztárak által támogatott szolgáltatásokat és érvényesíteni tudod az általuk biztosított 20% Szja-visszatérítést, akkor praktikus eszközök a személyes pénzügyeid kezeléséhez.
  • Ha már pénztártag vagy: A pénztári befizetésekre (függetlenül attól hány különböző célú pénztárban vagy tag) a maximum elérhető adóvisszatérítés évente 150 ezer Ft. Ez az összeg 750 ezer Ft befizetésével érhető el. Érdemes tudni, ha több helyen is tag vagy, a pénztárakhoz kapcsolódó adóvisszatérítés kiutalásakor az adóbevalláson te választhatod ki, hogy melyik pénztárhoz kerüljön a visszatérített összeg. Én jellemzően a nyugdíjpénztáramra teljesítem az éves befizetéseim nagy részét, de az adóvisszatérítést az egészségpénztáramra kérem, ahol a leggyorsabban fel tudom használni a mindennapi költségeim fedezésére.

 

Fontos tudni, hogy az éves adó-visszatérítéseknek van felső határa. Az állam 280 ezer Ft-ban (vagy az szja összegében) maximalizálja a kifizetést azoknak esetében is, akik éves 1 400 000 forintnál többet tesznek félre a fenti célokra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (3 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről