időzíteni tudni kell!

2024-06-25

Most vagy később? Mikor indítsunk el egy új befektetést? Vagy a meglévőt mikor adjuk el? Most, ebben a pillanatban, vagy várjunk még vele?

Ezt a dilemmát a befektetési szakma piaci időzítésnek nevezi. A befektetések terén ez az egyik legnehezebb döntés, mert a kérdés megválaszolásához nem elegendő, ha tudjuk, hogy egy adott befektetés, vagy egy piac milyen fundamentális mutatókkal rendelkezik, hanem azt is kell tudnunk, hogy milyen a befektetők hangulata. Ez pedig nem mindig könnyű. Gyakran megfigyelhető a piacokon olyan paradoxon, mely szerint a piaci fundamentumok már nem eléggé vonzóak (vagy egyenesen már rosszak), de a piaci hangulat tovább emeli az árfolyamokat, ugyanakkor ennek az ellenkezőjére is találhatunk példákat bőséggel a múltban.

Ehhez jöhet még a saját hangulatunk. Ha éppen nyerőben vannak a pozícióink, akkor hajlamosabbak vagyunk mindent optimistán nézni, ha viszont megégettük magunkat a korábbi befektetéseinkkel, akkor szinte törvényszerű, hogy óvatosabbak leszünk és kihagyjuk a jó lehetőségeket. Márpedig, a befektetésünk elindításáról, vagy eladásáról magunknak kell döntenünk, amelyre a racionális érvek mellett az érzelmeink is hatnak.

A Dalbar pénzügyi piackutató cég elemzése azt mutatja, hogy a pontos időzítésben bízó befektetők átlagosan gyengébb eredményt érnek el, mint a piacok. Az elemzés szerint, 2008 októberében – az egyik legnagyobb részvénypiaci visszaesés időszakában – a részvénybefektetők 24,21%-ot veszítettek, szemben az S&P 500 index 16,80%-os visszaesésével. A befektetők legtöbbször saját maguk legnagyobb ellenségei, azaz a legnagyobb pánik idejében adnak el, és a soron következő emelkedést nagy valószínűséggel kihagyják.

El kell telnie 5-10-15-20 évnek (kinek mennyi), hogy befektetőként rájöjjünk arra, hogy az időzítésben hinni hiú ábránd. Én magam – 35 éve foglalkozom befektetésekkel, követve a piacok változásait- már leszámoltam ezzel az illúzióval, de nekem is kellett ehhez legalább 10 év és nem állítom azt, hogy néha nem fordul meg a fejemben még most is, hogy talán egy kis időzítéssel jobb eredményt érhetnék el.

 

Mit tehetünk, ha komolyan vesszük a fenti állításokat?

  1. maradunk a bankbetétnél és azt mondogatjuk magunknak, hogy a részvénypiacok (vagy a befektetések általában) nem nekünk valók. vagy 
  2. a rendelkezésünkre álló, hosszú távú megtakarításainkat rendszeres időközökben, több lépésben fektetjük be.

 

Vizsgáljuk meg az egyes eseteket

1. maradunk a bankbetétnél

A részvénybefektetésekkel hosszabb távon, éves átlagban 8-10 %-os hozamokat érhetünk el, míg a bankbetétekkel hosszabb távon a legkedvezőbb esetben is épp csak elérhetjük az infláció szintjét. Ráadásul a bankbetéteknél a nagyobb összegeket jobban díjazzák, mint a kisebbeket. Tehát ha maradunk a bankbetétnél, akkor jó eséllyel értéktelenedik el a megtakarításunk az inflációval szemben, míg, ha részvényekbe is fektetünk, akkor időről-időre el kell szenvednünk egy-egy részvénypiaci visszaesést, de várhatóan inflációt meghaladó hozamot érhetünk el. Ha a hosszú távú, historikus hozamokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy például az 500 legnagyobb amerikai részvény árfolyammozgását tükröző S&P 500 index elmúlt közel 100 éves történelmében (1928 – 2024) több évben volt megfigyelhető a részvényárfolyamok emelkedése, mint a csökkenése, és persze valamennyi alacsony kockázatú befektetést lekörözte.

forrás: https://www.macrotrends.net/2526/sp-500-historical-annual-returns 

 

2. rendszeres befektetés

Ha nem lehet megjósolni a megfelelő be- és kiszállási pontokat, akkor a legjobb, ha nem is foglalkozunk vele. Azt tudjuk, hogy a kockázatos befektetésekkel (pl. részvényekkel vagy részvényeket is tartalmazó vegyes alapokkal) hosszabb távon magasabb hozamot érhetünk el, így  a legfontosabb az, hogy a rendelkezésünkre álló hosszú távú megtakarításainkat mielőbb, több lépésben fektessük be a részvénypiacon. Az időzítés kérdésére a legjobb válasz a rendszeres befektetés, azaz, hogy rendszeres időközökben (pl. havonta, negyedévente) egy előre meghatározott fix összeget fektessünk be. Ezzel a módszerrel kikapcsolhatjuk az érzelmeinket, elkerülhetjük azokat a helyzeteket, hogy a pánik esetében eladjunk, vagy kihagyjuk a már vonzó beszállási pontokat.

A fentiek alapján mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a szimpatikusabb megoldás. Ha a rendszeres befektetés mellett döntünk, akkor azt érdemes mielőbb elkezdeni!

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,20  (5 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről