éhezők viadala

2019-02-25

mai kérdésünk: kit akarunk etetni? Magunkat, vagy az inflációt

Nem kérdés, hogy ha van megtakarításunk, akkor a legfontosabb célunk, hogy hosszú távon megőrizzük a vásárló értékét. Ez azt jelenti, hogy mondjuk fél év, egy év, de akár 5 év múlva is legalább annyit tudjunk belőle vásárolni, mintha ma költenénk el.

A célunk elérését viszont jelentősen megnehezíti az infláció, a pénzromlás üteme.
Nekünk, magyaroknak sajnos bőven van tapasztalatunk a témában, hiszen ha csak a rendszerváltás utáni időszakot nézzük, 29 év alatt 16 szorosára emelkedtek átlagosan az árak.
Mindenki emlékszik még a 20 forintos kenyérre, vagy a 35 forintos benzinre, de hol vannak már ezek az idők? Lassan a múlt homályába vesznek, és már csak tündérmesének tűnnek.

forrás: KSH

A pénzünk vásárlóértékének szinten tartását csak úgy tudjuk biztosítani, ha befektetjük a megtakarításainkat. Jelenleg viszont olyan időket élünk, amikor betétekkel és kötvényekkel már nem tudunk reálhozamot elérni.

Az euró övezetben és Magyarországon is történelmi mélységben vannak a jegybanki kamatok és a pénzpiaci hozamok, viszont az éves infláció hazánkban már elérte a 3%-ot.

Ez azt jelenti, hogy ha otthon, a párnacihában tartjuk a pénzünket, vagy bankbetétben, akkor évente elveszítjük az értékének a 3%-át. Ha például van 1.000.000 forintunk, akkor 5 év alatt kb. 150.000 Ft-ot fal fel belőle az infláció. Ennyivel kevesebb értékben tudunk belőle mondjuk csokoládét vásárolni. Nem tudom, ki hogy van vele, de ezt a csokoládé mennyiséget inkább én falnám fel.

Mit tudunk akkor tenni?

Múltbeli adatokból az látszik, hogy hosszú távon csak a részvény típusú befektetések tudtak jelentős hozamot termelni. Egy jól összeállított portfólióban a növekedés motorja a megfelelő részvénykitettség. Szükségszerű, hogy valamekkora kockázatot vállaljunk azért, hogy megtartsuk a pénzünk értékét.

A kockázatokat természetesen senki sem szereti, ezeket úgy tudjuk csökkenteni, ha több lábon állunk. Ehhez nyújt megoldást a kockázatvállalásunk mértékének megfelelően összeállított, jól diverzifikált, nemzetközi eszközöket is tartalmazó, hatékony portfólió.

Az éhség nagy úr, szokták mondani. Ez a hozam éhségre még inkább igaz. Figyeljünk tehát a helyes táplálkozásra, hogy a könnyebben és nehezebben emészthető befektetésekből is kiegyensúlyozottan fogyasszunk! Ne legyünk túl falánkak, de azért lakjunk jól!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről