jó hőmérő vagy néma gyilkos?

2017-05-26

 

Az élénkülő infláció a gazdaság hőmérőjeként jó hír, mivel a gazdasági aktivitás gyorsulását tükrözi, megtakarítóként viszont fokozatosan felemészti megtakarításunkat, mint egy néma gyilkos.

A jelenlegi kamat- és hozamkörnyezetben a gyorsuló infláció mellett az alacsony kockázatú befektetéseken már csak negatív reálhozamot tudunk elérni, tehát az infláció szép lassan felemészti az óvatos megtakarításokat.

Ebben a helyzetben a kisbefektetőknek is növelni kell hozamelvárásaikat és ezzel egyéni képességeinknek megfelelően kockázatvállalási hajlandóságukat is.

Akkor jó a megtakarításunk szerkezete, ha az alacsony kockázatú – tehát biztonságos, ám ezzel együtt alacsony hozampotenciálú befektetések mellett a kockázatosabb, de magas hozamlehetőséget kínáló befektetések is megtalálhatók. Ehhez elengedhetetlen, hogy ne csak egyfajta befektetési eszközben gondolkodjunk, hanem különböző tulajdonságú eszközöket tartsunk vegyesen. Így például a biztonságos pénzpiaci és kötvényeszközök mellett, részvény- és nyersanyagtípusú befektetésekben is gondolkodjunk, a kockázatviselő képességünknek megfelelő arányban.

 

miért jók a vegyes alapok?

 

A vegyes alapok különböző tulajdonságú, a piaci helyzetekre eltérően reagáló eszközök (betét, kötvény, részvény, nyersanyag, deviza) kombinációját jelenti, ami már önmagában is egy színes, jól összerakott portfólió. Helyettünk tehát a szakértők rakják össze és igazítják folyamatosan a portfóliót: a piaci folyamatok függvényében folyamatosan újrasúlyozzák az egyes eszközök arányát, és – ellentétben azzal, amit a kisbefektetők tipikusan tesznek -, a piac tetején elad, a piac alján vesz az alap, ezért ingadozó piacok idején is jól teljesíthet.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről