Oroszország kezében az OPEC sorsa

2017-11-29

A színfalak mögött komoly politikai csatározás folyik az OPEC ülés előtt. A forgatókönyvek láttán inkább korrekcióra számíthatnak a befektetők.

BN-VL283_RUSAUD_GR_20171005130227

Az OPEC 2017. november 30-án, csütörtökön ül össze Bécsben, hogy döntsön az olajpiac további sorsáról. A tavalyi megbeszélés során született az az egyezség, mely szerint napi 1,2 millió hordóval csökkentették a kartell kitermelését. A számla végösszege azonban napi 1,8 millió hordó lett, mivel nem OPEC tagországok is csatlakoztak a kvótavágáshoz.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jövő márciusban lejáró megállapodást 2018 decemberéig kitolnák. A felek közötti egyetértés több nyilatkozatban is tetten érhető a két legnagyobb szószóló részéről. A legnagyobb kitermelő Szaúd-Arábia és a nem OPEC tag Oroszország barátsága – aki 300 ezer hordó/napos termelés csökkentést vállalt be – ugyanakkor érdek alapú.

Orosz energiaügyi miniszter Alexander Novak

A színfalak mögött sokkal komolyabb játszmák folynak, mint amit a hírekben láthatunk. Szaúd-Arábia a közelgő Aramco IPO okán abban érdekelt, hogy minél tovább emelkedjen az olaj ára. Hiszen így még több pénzt kapna a „családi ezüst kiárusításából”, ami a költségvetésben tátongó óriási lyuk befoltozására szolgálhatna. Ehhez véleményem szerint nem csak időbeli, hanem volumenbeli változtatásra is szükség lenne.

Oroszország ezzel szemben abban érdekelt, hogy a befagyasztás meghosszabbítása ne év végéig szóljon, ugyanis a nagy állami olajmamutok idei évben megvalósított beruházásai pont az aláírt szerződés miatt nem tudnak teljes kapacitáson termelni. Másfelől egy ilyen döntést megfelelően kell becsomagolni, mivel egy rövidebb befagyasztás a piac számára csalódással érne fel, és minden bizonnyal az árak eséséhez vezetne.

A harmadik, egyben legvalószínűtlenebb forgatókönyv csúnya szóval élve a megállapodás további folytatásának hatályon kívül helyezése lenne, amivel az OPEC a saját halálos ítéletét is alá írná és akár 5-10 dolláros esést is előidézne a piacon.

Meglátásom szerint a hosszabbítás kérdése csupán költői, annak ideje az igazi kérdés. Amennyiben az oroszoknak sikerülne érvényesíteni az érdeküket, akkor elnézve a mindenkori csúcson lévő nettó spekulatív pozíciók számát, akár 3-5 dolláros árfolyamesést is el tudok képzelni. Ha pedig marad a 2018 decemberi dátum, akkor az információk korábbi beárazódása miatt árváltozásra nem számítok.

Az OPEC és Oroszország kitermelésének alakulása – millió hordó/nap

Forrás: Bloomberg
Forrás: Bloomberg
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről