Te megnézed, kinek adod a pénzed?

2019-11-11

Befektetéseink mögött cégek, államok állnak, akik különbözően gondolkodnak a jövőről. Nem mindegy kit támogatsz!

Amikor egy befektetési alapot, esetleg közvetlenül részvényt vagy kötvényt vásárolunk, tőzsdei vállalatokban szerzünk tulajdonrészt, vagy különböző cégeket, államokat hitelezünk. Ezek a gazdasági szereplők rendkívül eltérően állnak hozzá a környezeti, társadalmi, vagy irányítási kérdésekhez. Azzal a döntéssel, hogy kinek adjuk „kölcsön” a pénzünket, választhatunk egy általunk kedvezőnek tartott olyan irányt, ami még a világunkat is jobbá teheti. De mégis, hogyan válasszunk?

Az utóbbi időben szerencsére jelentős növekedésnek indult a fenntartható fejlődést támogató befektetések piaca, ami komoly alternatíva lehet egy tudatos megtakarító számára. Nézzük meg, hogyan áll össze egy ilyen befektetés!

mitől lesz fenntartható egy befektetés?

Amikor összeállítunk egy olyan befektetési alapot, amely megkaphatja a Fenntartható Fejlődés Befektetés címkét, többféle megközelítés is lehetséges, ezekből én most hármat szeretnék kiemelni.

1. best in class – ki a legjobb az adott ágazaton belül?

Ennél a kiválasztási módszernél az adott iparágban fenntarthatósági szempontból a legjobban teljesítő cégek/országok részvényeiből, kötvényeiből állítjuk össze a portfóliót. A vállalatok minősítését három pillér, a környezeti, a társadalmi és a vállalatirányítási kritériumok alapján végezzük. Mindegyik pillérben számos részmutató is szerepel, ezek közé tartoznak például az alábbiak:

  • környezeti szempontok: hulladékpolitika, vízfelhasználás, és üvegházhatású gázok kibocsátása
  • társadalmi szempontok: foglalkoztatási feltételek, a munkaerő sokszínűsége, szakszervezeti jogok
  • vállalatirányítás: az igazgatók függetlensége, a fizetések és adózás átláthatósága

Az átvilágítás elvégzése után a legjobban teljesítő vállalatok 40 százalékát tartjuk meg, és ebből az univerzumból pénzügyi szempontok alapján válogatjuk ki a legvonzóbb befektetési célpontokat a befektetési alap portfóliója számára.

2. impact investing – kié a legpozitívabb hatás?

A kifejtett hatás alapján történő befektetés során olyan cégekre fókuszálunk, amelyek a termékeiken vagy szolgáltatásaikon keresztül közvetlen pozitív hatást gyakorolnak a társadalomra vagy a környezetre.

Egy ilyen szempontok alapján összeállított befektetési alap portfóliójába többek között energiahatékonysággal, a modern technológiákhoz való hozzáféréssel, fenntartható alapanyagokkal, mezőgazdasági termelékenység javításával, vagy oktatással foglalkozó, emellett pénzügyi szempontok alapján is vonzó vállalatok részvényei kerülhetnek be.

3. tematikus megközelítés – kiemelt szektorok legjobbjai

Ebben az esetben a fenntarthatósággal kapcsolatos kiemelt témák – vízgazdálkodás, alternatív energia és az éghajlatváltozás elleni küzdelem – alapján állítjuk össze az alap portfólióját. Olyan vállalkozásokat keresünk, melyek tevékenységének jelentős része az adott témához tartozik, és amelyek piacvezetőek területükön.

nem csak pozitív szűrők vannak

A fenti, pozitív kiválasztási folyamat mellett alkalmazunk egy negatív szűrési rendszert is. Egy fenntartható fejlődés befektetési alap esetében például nem fektetünk olyan vállalatokba, amelyek fegyvergyártásban, dohányiparban, fosszilis energiahordozókban, szerencsejátékban, vagy szőrmék és különleges bőrök gyártásában érdekeltek. Emellett nem kerülhetnek be a portfólióba diktatórikus rezsimek államkötvényei, illetve haszonállatok, és élelmiszerek árához közvetlenül kapcsolódó pénzügyi instrumentumok sem. Tehát azokat a tevékenységeket, iparágakat, országokat hagyjuk ki a lehetséges befektetési eszközök közül, akik tevékenységükkel a fenntarthatóság ellen dolgoznak, azaz nem fenntarthatók.

A fenntartható fejlődés befektetések piaca rendkívül dinamikusan bővül a világban, és itthon is egyre szélesebb a választék. Nem nehéz belátni, hogy ha a fenntarthatósági szempontok alapján jól vizsgázó vállalatok és államok részvényeibe és kötvényeibe egyre több pénz áramlik, jelentős nyomás kerül azokra, akik még nem így gondolkodnak.

Ha jól megválogatjuk, kit támogatunk a befektetni kívánt pénzünkkel, akkor mi magunk is komoly hatással lehetünk a világ alakulására!

Úgy érzed, Te is szívesen fektetnéd olyasmibe a pénzedet, ami hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeid olyan világban nőhessenek fel és élhessenek, amit elképzelsz nekik? Tudj meg többet a K&H fenntartható fejlődés vegyes alapokról és tegyél azért, hogy a képzelet valósággá válhasson!

Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints ide: ÉRDEKEL


Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató és a Kezelési Szabályzat tartalmazzák, melyek magyar nyelven elérhetők a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhatsz az alap Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntésed érdekében előzetesen alaposan vizsgáld meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra. A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódj a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása miatt származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat! Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem –kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetésed hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódj a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a K&H Alapkezelő Zrt. kezeli, amely az MNB H-EN-III-70/2014 számú határozata alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (2 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről