10 meglepetés 2016-ra – 5: Kína belebukik a gazdasági kísérletbe

2015-12-14

7708851288_d9b2703ea5_h

Kínában néhány éve érdekes kísérlet zajlik: a korábban beruházás-vezérelt növekedési modellről – központi irányítással – megpróbálnak átállni egy belső fogyasztáson alapuló gazdasági struktúrára. Ez utóbbi – elméletileg – egy lassabb, de kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb növekedési pályát vetít előre.

 

Az út azonban elég rögös, hiszen rengeteg, korábbról felhalmozott feszültséget kell egyidejűleg kezelni. Gondoljunk csak az elöregedő társadalomra vagy a rengeteg eladatlan ingatlanra Belső-Kínában, ami a korábbi ingatlanlufi hagyatéka.

A kísérlet eddig többé-kevésbé jól menedzseltnek tűnik: folyamatos stimulusokkal, óvatos reformlépésekkel igazítgatják a növekedési pályát. Könnyen előfordulhat azonban, hogy kisiklás lesz a vége, és a megcélzott 6-7%-os növekedés helyett Kína „földbe áll”, ami az ő esetükben az 1-2%-os növekedést jelentené.

Ha ez bekövetkezik, akkor az – tekintettel arra, hogy a világ második legnagyobb gazdaságáról beszélünk – Kínán túl is nagy hullámokat verne: az egyébként is gyengélkedő nyersanyagpiacot kivéreztetné, de a globális tőkepiacokat is nagyon megviselné. Élő példa, amikor idén augusztusban a kínaiak gyengíteni kezdték a valutájukat, globális deflációs félelmeket és rég nem látott piaci eséseket generálva ezzel. És a legfrissebb hírek szerint ismét hozzányúlnak az árfolyampolitikához…

20

[poll id=”12″]

további meglepetés-forgatókönyvek 2016-ra:

  1. Az EUR/USD árfolyama paritás alá csökken
  2. A forint árfolyama tartósan a 300-as szint alá erősödik az euróval szemben
  3. Az El Niño és az alacsony olajár akár újabb arab tavaszhoz is vezethet
  4. 30.000 lesz a BUX
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről