10 meglepetés 2020-ra – 5. rész: a részvénypiacok jövőre túlszárnyalják az idei teljesítményüket

2019-12-13

Bár még van hátra pár nap az évből, kijelenthetjük, hogy a részvénypiacok remek teljesítményt nyújtottak idén. Ha nem történik összeomlás az év végéig, akkor a 2019-es teljesítmény előkelő helyet foglalhat el az elmúlt 30 év rangsorában.

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Számíthatunk-e még jobb teljesítmény a részvénypiacoktól jövőre? Véleményem szerint ennek nagyon alacsony a valószínűsége. Ha csak a statisztikából indulunk ki, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt 30 évben sosem fordult elő 20%-ot meghaladó teljesítmény két egymást követő évben. A fundamentokat vizsgálva sem lehetünk sokkal optimistábbak, hiszen azt leszámítva, hogy a jegybankok ismét pumpálják a likviditást a pénzügyi rendszerbe, a gazdasági növekedés üteme tovább lassulhat, a kereskedelmi háború nincs lezárva, a részvénypiac nem mondható olcsónak és mindezt tetézi az amerikai választások bizonytalansága. Ebben a környezetben nehéz lenne egy újabb 20% feletti teljesítményt összehozni a részvénypiacoknak.

forrás: Bloomberg, saját készítés
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről