ez már az eufória?

2019-12-16

Az utóbbi hetekben rendre új csúcsokat döntöget a piaci kapitalizáció alapján legnagyobb ötszáz amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index, olyannyira, hogy a napokban már a 3200 pontos szintet veszi célba. Történik mindez úgy, hogy az idei év nagy része arról szólt, hogy az elemzők jókora része egymásra licitálva próbálta megjósolni hány hónapon belül jön a „várva várt” recesszió. Az év végére azonban csitultak a kedélyek, egyre kevesebb a recessziót kiáltó vélemény, javulni látszik a befektetők megítélése a gazdasági kilátásokról. De vajon egy ilyen paradoxnak tűnő világban, ahol abban az évben, amikor az egekbe emelkedik mind a recessziót várók tábora, mind az S&P 500 index is, milyen a befektetői hangulat az év vége felé? Hirtelen a többség extrém optimista lett és ez lőhette ki a piacokat? Extrém drágákká váltak így a részvények? Fontos kérdések, hiszen a befektetői pszichológia az egyik meghatározó eleme a piacok működésének. Hosszú távon persze győzedelmeskedni szokott a fundamentumok szerepe, de a legnagyobb hullámok javarészt a túlzott optimizmusnak és pesszimizmusnak tulajdoníthatók.

A következőkben négy ábrával járom körül a jelenlegi piaci állapotokat. Az ábrák mindegyike a mostani gazdasági ciklus egészét mutatja, amely így lehetőséget biztosít a kontextusban való vizsgálathoz. Piros vonallal az aktuális, decemberi szinteket jelölöm.

Az első ábra egy megkérdezéses módszerrel végzett felmérést mutat a befektetők piaci várakozásairól. A nulla jelenti azt, hogy a megkérdezettek ugyanakkora hányada optimista és pesszimista a következő néhány hónapra előre tekintve. E feletti érték optimizmusról, ez alatti érték pedig borúlátásról tanúskodik.

forrás: Bloomberg

A második ábra a félelemindex (VIX index) alakulását mutatja. Minél magasabb az érték, annál több biztosítást vásárolnak a befektetők a piacon, amely ekvivalens azzal, hogy mennyire félnek egy esetleges piaci eséstől. Minél inkább, annál magasabb ez az érték.

forrás: Bloomberg

A harmadik ábra a részvénypiacok értékeltséget mutatja (előretekintő P/E ráta). Minél magasabb ez az érték, annál több pénzt hajlandóak adni a befektetők egy egységnyi eredményért, amit a vállalatok termelnek ki.

forrás: Bloomberg

A negyedik ábra pedig az amerikai gazdaságra vonatkozó elemzői várakozások és később kiderülő tényadatok közötti összefüggésre világít rá. A nullás érték ebben az esetben azt jelöli, hogy várakozásoknak megfelelően alakult a gazdasági teljesítmény, e feletti érték várakozásokat meghaladó, ez alatti érték pedig várakozásokat alulmúló adatokat jelent.

forrás: Bloomberg (Citi Economic Surprise Index)

Az első két ábra rámutat az utóbbi hónapokban jelenlévő általános aggodalomra, majd az ezt követő megnyugvásra. Ugyanakkor fontos üzenet, hogy a jelenlegi emelkedések közepette is csak enyhe optimizmus fedezhető fel a befektetők körében.

A harmadik ábra szemlélteti, hogy kizárólag e gazdasági ciklust figyelembe véve magasnak tekinthető a részvénypiaci árazás. Ez problémát leginkább akkor jelentene, ha a várt egy részvényre jutó eredmény (EPS) növekedése lényegesen alacsonyabb lenne a megszokottnál. A helyzet ugyanakkor nem ez, az elemzői 2020-as EPS növekedési konszenzus 8-10%. Zárójelben megjegyzem, hogy szerintem a magasabb értékeltségben semmi meglepő nincsen a válság után beindult pénzpumpa egyik egyértelmű következményeként. Ahol több pénz keresi a helyét, ott magasabb árazásokat is el fognak fogadni a befektetők. Az persze már egy másik kérdés, hogy a rendszerkockázatot ez miként emeli.

Az utolsó ábra teremti meg legjobban a kapcsolatot a gazdasági várakozások és a realitás között, hiszen láthatjuk, hogy ahogy az év első felében alulmúlta a várakozásokat a valóság– ekkor erősödnek fel a recessziós félelmek leginkább –, úgy múlta felül azokat az év második felében. Mostanra pedig megérkeztünk oda, ahol várakozásoknak megfelelően alakulnak az adatok. Ugyanezen várakozások pedig többek között 2% körüli hosszú távú amerikai gazdasági növekedést és így a ciklus folytatódását vizionálják.

Mennyire eufórikus tehát a jelenlegi piaci rali? Azt gondolom, hogy semennyire. A befektetői hangulat most kezd csak igazán újra optimista lenni, miközben javarészt rendben vannak az amerikai makrogazdasági adatok (nézzük például a legutóbbi negyedéves USA GDP növekedést, vagy a legfrissebb munkaerő-piaci adatot). A befektetők most egy olyan világot áraznak, ahol hatott a monetáris politikai fordulat és folytatódik az általános gazdasági bővülés. Amire érdemes lesz figyelni a következő időszakban, az a részvénypiaci árazás. Ebben a jelenleg árazott világban ugyanis szerintem szükségszerűen extrém szintek fognak következni a pénzbőség következtében. És akkor fog igazán aktuálissá válni majd a cikk címe. De mit gondol Ön?[poll id=”43″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről