10 meglepetés 2021-re 3. rész – 330 alá erősödik a forint az euróval szemben

2020-12-16

A forint árfolyama fontos gazdaságpolitikai eszköz, még ha a Magyar Nemzeti Bank szereti is hangsúlyozni, hogy nincs árfolyamcélja: befolyásolja az inflációt és a külkereskedelmen keresztül a gazdasági növekedést is. Tehát mindenképpen oda kell rá figyelni.

A KBC Asset Management N.V. Magyarországi Fióktelepének kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Az elmúlt időszakban a forint folyamatosan gyengült és ezt a koronavírus csak felgyorsította, így jutottunk el az euróval szemben az év eleji 330-tól a mostani 355 körüli szintre.

forrás: Bloomberg

A víruson 2021-ben jó eséllyel úrrá leszünk, így a forint árfolyama is „megnyugodhat” kissé. Extrém helyzetben akár az év eleji 330-as szintet is elérhetjük, de ehhez az MNB részéről kamatemelésre és nagyon kedvező világgazdasági környezetre van szükség, hogy az erősödő forint exportot gyengítő hatását a külső környezet ellensúlyozni tudja. Nem kizárt, de nem valószínű.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 1,92  (12 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről