a deviza, mint befektetés, 2. rész

2021-07-02

Az elmúlt hónapokban ismét slágertéma a devizavásárlás, nézzük meg mire érdemes figyelni befektetési szempontból!

A kérdést érintő, korábbi blogbejegyzésemben azt jártam körül, hogyan érdemes gondolkodnunk a devizakitettségről. A legfontosabb üzenet az volt, hogy a devizára ne rövidtávú, spekulációs eszközként tekintsünk, inkább egy fontos, hosszútávú összetevője legyen befektetéseinknek. Most azzal szeretnék foglalkozni, hogy ezen szempontok mentén milyen befektetési megoldások jöhetnek szóba.

A következő lépés megtétele talán nem is olyan nehéz, hiszen ha elfogadjuk a fenti megközelítést, akkor a befektetési lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk. Hosszabb időtávon ugyanis – persze csak ha a kockázatvállalási képességünk és hajlandóságunk ezt megengedi – már nyugodtan gondolkodhatunk kockázatosabb, jobban ingadozó, ezzel együtt magasabb hozampotenciálú befektetésekben is.

Ezek alapján érdemes megfontolni, hogy portfóliónkon belül a kockázatosabb eszközök egy részét devizában tartsuk. Gondolok itt elsősorban a dinamikusabb, részvénytúlsúlyos vegyes alapokra, részvényalapokra vagy akár egyedi részvényekre is.

Ezeket a befektetéseket amúgy is hosszabb időtávon kell tartanunk ahhoz, hogy a nagyobb ingadozás elviseléséért cserébe learathassuk a nagyobb hozamlehetőség formájában beérő jutalmunkat. Ha pedig devizában fektetünk be ezekbe az eszközökbe, egyrészt profitálhatunk a forint hosszútávú gyengülő trendjéből, másrészt nagyobb piaci turbulenciák idején devizakitettségünk komoly kiegyensúlyozó szerepet kaphat.

Ha befektetési alapokban gondolkodunk, arra is van lehetőség, hogy úgy szerezzünk devizakitettséget, hogy nem is kell devizát vásárolnunk. Vannak ugyanis olyan befektetési alapok, amelyeket forintban vásárolhatunk meg, azonban az alap portfóliójában lévő nemzetközi eszközök – részvények, kötvények – árfolyammozgása nincs forinttal szemben lefedezve. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a forint árfolyama gyengül, az a mögöttes nemzetközi eszközökön keresztül hozzátesz, míg ha a forint árfolyama erősödik, elvesz az alap forintban számolt teljesítményéből.

Devizakitettséget tehát szerezhetünk közvetlen vagy közvetett formában is. A lényeg azonban inkább az, hogy ha ezt tudatosan, lépésenként, hosszú távon beépítjük befektetéseinkbe, egy sokkal színesebb, ellenállóbb és kiegyensúlyozottabb portfólió lesz a jutalmunk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 2,38  (8 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről