amerikai elnökválasztás a Brexit árnyékában

2016-06-28

24564574914_062c7d99fe_oA brit kilépés sokkolta a piacokat. Az eredménynek ugyanakkor van egy komoly olvasata az amerikai elnökválasztásra nézve is.

 

Az elmúlt napok eseményei a Brexitről szólnak: a befektetőket, de gyakorlatilag mindenkit nagyon meglepett, hogy a britek az EU-ból való kilépés mellett döntöttek. Az európai tőzsdék összeomlottak, félelem és bizonytalanság uralkodik most a piacokon és egyelőre nem látszik, mennyire lesz fájdalmas a szakítás, illetve hogyan alakul az európai integráció sorsa a jövőben.

Az eredménynek ugyanakkor van a már javában zajló, de csak novemberben kicsúcsosodó amerikai elnökválasztásra nézve is egy olvasata. Bár a hivatalos jelölések még hátravannak, a republikánus oldalon szinte biztos, hogy az a Donald Trump lesz az elnökjelölt, akit konformizmussal nem, populizmussal viszont annál könnyebb jellemezni. Ő a jelenleg fennálló amerikai politikai berendezkedés („establishment”) tagadója, aki például a bevándorlás megakadályozása érdekében kerítést akar építtetni az amerikai-mexikói határra, a számlát pedig benyújtani a mexikói kormánynak, illetve aki a jelenlegi egészségügyi rendszer totális összeomlásával fenyeget.

bevándorlás és egészségügy

Ismerős hívószavak? Nagy-Britanniában a kilépéspártiak éppen a bevándorlás megakadályozásával és a britek által fizetett EU-s támogatások helyi egészségügybe történő átcsatornázásával kampányoltak. És bár már most tudják, hogy ígéreteiket nem tudják teljesíteni, azok arra azért elegendőek voltak, hogy meghozzák a győzelmet a Brexit-tábornak. A kiábrándult és csalódott emberek ugyanis hajlamosak hallgatni a populista hívószavakra.

Az összehasonlítás persze torz abból a szempontból is, hogy a brit döntés egyértelmű: kilépnek az EU-ból. Az amerikai elnök ugyanakkor nem teljhatalmú: a fékek és ellensúlyok több évszázad alatt kialakult rendszere még egy esetlegesen „elszabadult hajóágyúként” viselkedő elnök hatását is tompítani tudja.

Azt viszont jól mutatja a brit népszavazás, hogy a piacok hajlamosak alulbecsülni a számukra nem kívánatos kimenetel bekövetkezésének esélyét: annak ellenére, hogy végig tudni lehetett, hogy az eredmény szoros lesz, a befektetők a szavazás napjára gyakorlatilag kiárazták a kilépés esélyét. És láttuk, mi történt pénteken.

a "mit gondol, mi a legvalószínűbb kimenetele az amerikai elnökválasztásnak" kérdésre adott válaszok (kék vonal: Hillary Clinton nyer; piros vonal: Donald Trump nyer, forrás: https://yougov.co.uk/news/2016/06/21/national-clinton-leads-trump-four/)
a „mit gondol, mi a legvalószínűbb kimenetele az amerikai elnökválasztásnak” kérdésre adott válaszok alakulása (kék vonal: Hillary Clinton nyer, piros vonal: Donald Trump nyer; forrás: https://yougov.co.uk/news/2016/06/21/national-clinton-leads-trump-four)

Amerikára visszatérve, az előrejelzések egyelőre a sokkal kiszámíthatóbb demokrata párti Hillary Clintont tartják esélyesnek. Ha azonban novemberben a kiábrándult választók Trumpot segítik hatalomra, a mostaninál sokkal komolyabb sokk érheti a piacokat. A piacok ugyanis nagyon nem szeretik a kiszámíthatatlan populizmust.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről