az a bizonyos legjobb harminc nap

2015-10-16

President George W. Bush at Chicago Mercantile Exchange; public domainAmikor a részvénypiacon sikeres emberekre gondolunk, a legtöbbünknek olyasvalaki jelenik meg a lelki szemei előtt, aki öt különböző monitoron folyamatosan követi az árfolyamokat, ismer minden fontos piaci hírt, eseményt, tökéletesen időzít a tőzsdék vad hullámvasútján, és mindig tudja, mikor kell a piacon lenni, és mikor kell kimaradni. A valódi, hosszú távú siker titka azonban ennél sokkal egyszerűbb…


mindig legyünk a piacon!

Az igazság az, hogy ha folyamatosan a piacon vagyunk, hosszú távon kedvező hozamot realizálhatunk részvény-befektetéseinkkel, míg ha ki-be ugrálunk a piacról, azt kockáztatjuk, hogy lemaradunk a legjobb napokról. Ennek pedig komoly ára lehet. Az alábbi ábra alapján, ha az elmúlt 25 évben folyamatosan amerikai részvényekben (amit itt az S&P 500 index képvisel) tartottuk befektetésünket, éves 9,2 százalékos hozamot érhettünk el. Azonban, ha a 25 év alatt kihagytuk volna a legjobb 30 napot, meg kellett volna elégednünk évi 2,7%-os hozammal, tehát lemondtunk volna a hozamunk közel háromnegyedéről!

az S&P500 évesített hozamai az elmúlt 25 évben - ábrán a hozamok alakulása, amennyiben az 1990 elején befektetett pénz végig az S&P500 indexben volt, vagy a legjobb 15, 30, 45, 60, 75, 90 nap kimaradt (forrás: Morgan Stanley)
az S&P 500 évesített hozamainak alakulása dollárban az elmúlt 25 évben, amennyiben az 1990 elején befektetett pénz végig az S&P 500 indexben volt (bekarikázva), illetve ha a legjobb 15, 30, 45, 60, 75, 90 nap kimaradt (forrás: Morgan Stanley Research)

A jelenlegi rekord-alacsony hozamkörnyezetben, amikor a betétekkel már negatív reálkamatot lehet csak elérni (vagyis a várható infláció értéke magasabb a betéti kamatoknál, így pénzünk folyamatosan veszít vásárlóerejéből) egyre égetőbb kérdés, hogy miből is termeljünk hozamot.

akkor irány a részvénypiac?

A rövid válasz: igen, azonban egyáltalán nem mindegy, milyen formában, és megtakarításaink milyen arányában tesszük mindezt. Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig csak annyi részvényt tartsunk a portfóliónkban, amennyit a kockázatvállalási hajlandóságunk megenged. Szépek a hosszú távú részvénypiaci hozamok, azonban nem sokra megyünk vele, ha túl sokat tartunk a kockázatos eszközökből, és megijedve az elkerülhetetlen hullámvölgyek okozta mínuszos időszakoktól, pánikszerűen, jellemzően a piac legalján eladjuk részvényeinket.

és itt jön képbe a tudatos portfólió-építés

A megfelelő válasz egy, a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően összeállított, jól diverzifikált, nemzetközi eszközöket is tartalmazó, hatékony portfólió lehet. De mit is jelent ez? Ha jól választjuk meg a pénzpiaci eszközök, a nemzetközi és hazai kötvények és részvények, illetve az egyéb alternatív eszközök (pl. nyersanyagok) arányát, úgy csak akkora árfolyam-ingadozást vállalunk a teljes portfóliónk szintjén, ami nekünk még komfortos, viszont ehhez az ingadozáshoz a lehető legjobb várható hozamot kapjuk. Természetesen, ha csak kis árfolyam-ingadozást vagyunk hajlandóak vállalni, a várható hozamunk is alacsony lesz.

A radikálisan megváltozott, negatív reálkamattal nehezített helyzetben tehát elengedhetetlen, hogy a nekünk megfelelő arányban, de folyamatosan ott legyünk a kockázatos eszközök piacán, ha hosszútávon valódi hozamot szeretnénk elérni megtakarításainkkal.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (3 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről