az olaj az új arany?

2018-04-03

Külön utakon jár az olaj árfolyama a részvénypiacokhoz képest, amire az elmúlt hónapokban nem igazán volt példa. Idén új értelmet nyerhet a fekete arany elnevezés?

olaj

Az olaj piacával kapcsolatban már többször írtuk, hogy a jövőbeli árfolyam emelkedés elsődlegesen a keresleti oldal bővülésétől függ, hiszen a kínálati oldal jelentős részét az OPEC szinten tartja. Az amerikai kitermelés új csúcsra futása ellenére a tengerentúli készletadatok 5 éves mélypontra zuhantak múlt héten, ezzel igazolva azon elemzéseket, melyek a fogyasztás felfutását prognosztizálták.

Az előbbi hatást tovább fokozta, hogy a geopolitika kockázat több fronton is fokozódnak. Egyfelől Donald Trump előhozakodott Irán újbóli szankcionálásának gondolatával, ami negatívan érinthetné az ország napi 3,8 millió hordós kitermelést. Másfelől a jemeni lázadók rakétatámadása Szaúd-Arábia irányába felér egy átmeneti háborús helyzettel.

A mérleg serpenyőjének másik oldalán, ezúttal nem más, mint Donald Trump esetleges kereskedelmi háborúja áll. Meglátásom szerint a befektetők ezt a kockázatot kisebb súllyal veszik figyelembe, pedig a Kína és Amerika közötti csatározás komoly lyukat üthetne a világgazdasági növekedés pajzsán. Utóbbi hatás a részvénypiaci árakban már látszanak, ahogy egyre inkább lekapcsolják a „likviditási lélegezető gépet” a jegybankok.

Az S&P500 index és az olaj árfolyamának szétválása

Az olaj piacán látott folyamatok továbbra is támasztják a vételi oldalt, ugyanakkor az extrém pozícionáltság miatt a készletadatok esetleges emelkedése, vagy a geopolitikai kockázatok csökkenése újra 60 dollár irányába fordíthatná az árfolyamot. Egy ilyen forgatókönyv bekövetkezése miatt egyelőre nem találták meg a befektetők az új Szent Grált, de a jelenlegi környezetben aranyat érhet egy olajpiaci befektetés.

abstract-art-background-255429

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről