feltámadó eurózóna

2017-01-19

Közel 100% teljesítménykülönbség. Néhány rövid időszaktól eltekintve az járt igazán jól, aki az európai részvényekkel szemben az amerikaiakra helyezett nagyobb tétet az elmúlt 10 évben.
Ezért az eurózóna gyengébb gazdasági teljesítményét, a perifériás országok adósságválságát és a vállalati szektor nagyon lassan javuló profitabilitását okolhatjuk, amelyhez még a befektetőket elriasztó politikai helyzet (választások, népszavazások, migráció) is hozzáadódott az utóbbi években.

(forrás: Bloomberg)
(forrás: Bloomberg)

 
2017 a fordulat éve
Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eurózóna „megérdemel” némi diszkontot Amerikával szemben. Ezzel együtt szerintem van pár tényező, ami ezt a lemaradást csökkenheti is, nemcsak részvénypiaci emelkedést, hanem felülteljesítést is hozhat a többi régióval szemben. Lássuk is, miért támadhat fel az eurózóna:
 

  • Ahogy tavaly (brit és olasz népszavazás), úgy idén is van néhány kiemelten várt politikai esemény, amely miatt aggódnak a piaci szereplők. Ezek rövid távon tudják befolyásolni a hangulatot, ahogy mondani szokták a „csapból is ez folyik”, aztán mindig a gazdasági fundamentumok és a vállalati profitkilátások veszik vissza az irányítást a piacokon. Az idei választások (francia, német, holland) jelenleg nem mondhatóak kiélezettnek és szerencsére nem a szélsőséges forgatókönyv tűnik esélyesnek. Ráadásul Trump akár át is veheti a vezető szerepet a piacokra leselkedő kockázatok között.
  • Az igazán fontos mutatók viszont kifejezetten kedvezőek. A gazdasági növekedésre a Brexit idén nem fog negatívan hatni, az elemzői konszenzus vissza is emelkedett 1,5%-ra, sőt megnőtt az esélye a 2% közeli GDP bővülésnek. Ez természetesen jótékony hatással van a cégek eredményére (akár kétszámjegyű bővülés is összejöhet), a bankszektornak pedig egyenesen megváltás az emelkedő hozamkörnyezet és az infláció beindulása.
  • Azt sem szabad kihagyni a felsorolásból, hogy az eurózóna exportorientált vállalatainak a gyenge euró javítja a versenyképességét, persze az erős dollárral kapcsolatban már Trumpnak is volt egy-két keresetlen szava.
  • Az árazási mutatókat (árfolyam/nyereség, árfolyam/könyv szerinti érték) megvizsgálva az eurózóna részvénypiaca jóval olcsóbb a csúcson lévő amerikai indexeknél, mivel a befektetők az új elnök konjunktúrát fellendítő ígéretei miatt elsősorban itt vettek fel jelentős pozícióikat.

Megtakarítóként érdemes több évre szóló stratégiában gondolkodni, ez különösen igaz a befektetéseink részvény kitettségére, amit persze megfelelően szét is kell osztani a világpiacon. Időről-időre érdemes a hangsúlyokat átgondolni, taktikai módosításokat végrehajtani, hogy melyik régióra, országra, vagy szektorra helyezzük a hangsúlyt a következő hónapokban.
Szerintem a kedvező fundamentumok miatt idén jó éve lehet a részvényeknek, így a hosszú távú stratégiát követő portfóliókat érdemes ennek megfelelően kiigazítani és a hangsúlyt az eddig lemaradó eurózóna piacára helyezni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről