ha nincs infláció, kamat se lesz

2017-06-02

A Fed kamatemelései nyomán fokozódik a várakozás az Európai Központi Bank szigorításával kapcsolatban, ennek időpontja azonban továbbra is a távol ködébe vész.

A héten megjelent legfrissebb inflációs mutatók Európa „japánizálódásával” (tartósan nincs infláció és növekedés) kapcsolatos félelmeket erősítették meg: mind a headline, mind a maginflációs adatok alulmúlták a várakozásokat és visszafordulást mutatnak az első negyedév élénkülését követően.

(forrás: Bloomberg)
(forrás: Bloomberg)

ez így kevés lesz

Fogja mondani az EKB a jövő heti kamatdöntő ülésén, tehát várhatóan a kötvényvásárlási program kivezetésével kapcsolatban még nem fog tisztulni a kép. Az infláció felpörgetése kulcsfontosságú lenne, nem csak az egészséges gazdasági növekedés, hanem az adósságcsapdából való kikecmergés szempontjából is.

Az adósság elleni harc ugyanis nem egyértelmű sikertörténet az európai gazdaságok tekintetében, nézzük meg a legeladósodottabb országok adósság-dinamikáját!

az államadósság alakulása a GDP százalékában (forrás: Bloomberg)

 

A fenti ábra alapján kijelenthetjük, hogy csak néhány esetben sikerült érdemi javulást elérni az eladósodottság terén, a többség inkább csak szinten tudta tartani, vagy még rontott is adósságprofilján.

Az EKB politikájának pedig továbbra is célja az adósságok elinflálása, tehát a negatív reálkamat-környezet fenntartása, ami azt jelenti, hogy a jövőben is kívánatos, hogy az infláció magasabb legyen, mint a kötvénypiaci hozamszintek. Így lehet ugyanis csak fenntartani-javítani az európai eladósodottságon.

zéró kamatkörnyezet „örökre”?

A fentiek tükrében arra számítok, hogy csak sokára és nagyon lassan indul el a kamatszintek „normalizálódása” Európában, tehát hosszabb távon fennmarad a historikusan extrém alacsonynak mondható kamat- és hozamkörnyezet.

Erre utalnak a befektetők várakozásai is: a piaci árazásokból számolt mutató alapján a befektetők „csak” 26 hónap múlva számítanak az első kamatemelésre az EKB-tól.

hány hónap múlva fog kamatot emelni az EKB? (forrás: Bloomberg és Morgan Stanley)

mi lesz a kamatokkal itthon?

A tartósan alacsony eurózónás kamatkörnyezet a Magyar Nemzeti Bank számára is teret nyit, hogy legalábbis középtávon fenntartsa kvázi zéró kamatpolitikáját, miközben az infláció már pislákol.

Megtakarítóként ez a továbbiakban is azt jelenti számunkra, hogy a betétekkel és kötvényekkel érdemi reálhozamot nem fogunk tudni elérni a következő években, ehhez egyéni kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően kockáztatni kell és mozdulni a részvények/nyersanyagok irányába.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről