Hogyan alakítsuk át befektetéseinket 2023-ban?

2023-01-06

Az idei év nagy változásokat hozhat a befektetések terén is, így érdemes újragondolnunk portfóliónkat.

2022 különösen nehéz év volt piaci szempontból, és próbára tette még a legtapasztaltabb befektetőket is. Az emelkedő infláció, a szigorító jegybankok és a romló gazdasági kilátások következtében a részvény és kötvénypiacok egyszerre, szinte példátlan mértékben zuhantak, főleg a tavalyi év első felében. Mindez azt eredményezte, hogy egy klasszikus, részvényeket és kötvényeket vegyesen tartalmazó portfólió olyan negatív teljesítményt mutatott, amire 2008 óta nem volt példa. Az idei évben azonban fordulhat a kocka, nézzük meg mire számíthatunk!

gazdasági környezet

Az idei évet várhatóan a tovább lassuló, recesszió közeli állapotba kerülő globális gazdaság kilátásai határozzák majd meg. Mind az eurozónában, mind az Egyesült Államokban 0,5% alatti gazdasági növekedésre számítunk 2023-ban. Az infláció várhatóan végre mérséklődni fog, azonban még mindig bőven a jegybankok célja fölött alakulhat. Így az év első negyedévében a Fed és az Európai Központi Bank is folytathatja kamatemelési sorozatát, az év során pedig valószínűleg tartani fogják az így kialakult magas kamatokat. Ez az Egyesült Államokban 5% feletti, míg az eurozónában 3,5% körüli kamatszinteket jelent, ami óriási változás a korábbi években megszokott rekord-alacsony kamatokhoz képest és jelentős hatással lesz a gazdasági növekedésre, valamint a részvény- és kötvénypiacok árazására is.

részvénypiacok

A gazdasági lassulás és a jegybanki kamatemelések rányomják bélyegüket a vállalati eredményekre, és a csökkenő profitvárakozások nyomás alatt tarthatják a jelenlegi értékeltségi szinteket. Mindezek alapján egy darabig még várhatóan velünk marad a medvepiaci ralikkal tarkított, de alapvetően csökkenő trend a részvénypiacokon. Ha folytatódik ez az irány, akkor továbbra is a defenzívebb szektorok, mint a gyógyszeripari vagy az élelmiszeripari szegmens lehetnek felülteljesítők. A globális infláció és a jegybanki kamatemelések tetőzésével azonban az ezek miatt leginkább szenvedő feltörekvő piacok érhetik el először mélypontjukat, így itt kínálkozhatnak majd elsőként jó lehetőségek az év során.

kötvénypiacok

A rég nem látott inflációs nyomás és a jegybankok erre adott reakciói példátlan ütemű hozamemelkedést hoztak a kötvénypiacokon, ami jelentős zuhanást okozott a kötvénybefektetések árfolyamában. Ezzel együtt az idei évben a forduló inflációs folyamatok és a lassuló gazdasági kilátások elhozhatják a kötvénypiaci fordulatot, újra előtérbe helyezve ezt az elmúlt években szinte elfeledett eszközosztályt. 2023-tól azt várjuk, hogy ha bekövetkezik az inflációs fordulat, a kötvénypiacon is elindulhat a hozamcsökkenés, először a fejlett, majd a feltörekvő – így a hazai – kötvények esetében is, amely a magas jelenlegi hozamszintekkel karöltve jó befektetési lehetőségeket kínálhat a hosszabb futamidejű kötvények piacán.

mit tegyünk a befektetéseinkkel?

A fentiek alapján a részvénypiacokon még nem árt az óvatosság, így egyelőre érdemes lehet a hosszú távú súly alatt tartani portfóliónk részvénykitettségét és egy darabig még a defenzívebb szektorokra koncentrálni, illetve figyelni a feltörekvő piacokra is.

A hazai magas irányadó kamatszint továbbra is jó hátteret jelent a pénzpiaci eszközök és rövid kötvények számára, így érdemes ezekből az eszközökből többet tartanunk. Azonban az év során, fokozatosan elkezdhetünk innen átcsoportosítani a hosszabb kötvények vagy a kötvénytúlsúlyos vegyes alapok irányába.

Továbbra is alaptétel, hogy a legjobb hozamot egy jól összeállított, a saját kockázati étvágyunknak megfelelő, színes portfóliótól várhatjuk. Ezt azonban mindig érdemes az aktuális piaci folyamatokhoz igazítanunk, és az idei év erre igazán jó lehetőségeket kínálhat.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,40  (25 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről