hogyan fektessünk be 2017-ben?

2017-01-06

Nem volt egyszerű a tavalyi év, azonban sok olyan tanulsággal szolgált, amely idén még sikeresebb befektetővé tehet minket.
2016 döcögősen indult a tőkepiacokon, az év eleji komoly korrekció sokakat elbizonytalanított. Aki azonban a februári visszaeséssel, majd a Brexittel és Trumppal nehezített időszakokban is kitartott befektetési stratégiája mellett, és egy jól összerakott, a kockázatvállalási hajlandóságának megfelelő portfóliót tartott, 2016-ban is jól járt.
Nézzük meg, hogyan hoztak az egyes eszközosztályok a tavalyi évben, forintban számolva:

(forrás: Bloomberg)

Utólag könnyű azt mondani, hogy csak hazai részvényekbe, vagy nyersanyagokba kellett volna fektetni, azonban előre lehetetlen megmondani, mi lesz a biztos befutó, illetve ha csak egyetlen kockázatos eszközbe tesszük a pénzünket, könnyen megijedhetünk a túl nagy árfolyamingadozástól, és a lehető legrosszabbkor, jellemzően a piac alján adjuk el befektetésünket.
Ebben segíthetnek a vegyes alapok, amelyek egy adott kockázati szintnek megfelelő, hatékony portfóliót tudnak biztosítani, egyetlen befektetési alapban összerakva. Nézzük meg, hogyan teljesített 2016-ban a fenti eszközökből összeállított óvatos kockázati besorolású (K&H válogatott 2) és egy dinamikus besorolású (K&H válogatott 3) befektetési alap.
(forrás: K&H Alapkezelő Zrt.)

Idén is érdemes lesz tehát figyelnünk arra, hogy jól válasszuk meg a pénzpiaci eszközök, a nemzetközi és hazai kötvények és részvények, illetve az egyéb alternatív eszközök (pl. nyersanyagok) arányát, és tartsunk is ki befektetési stratégiánk mellett. Így csak akkora árfolyam-ingadozást vállalunk a teljes portfóliónk szintjén, ami nekünk még komfortos, viszont ehhez az ingadozáshoz a lehető legjobb várható hozamot kapjuk 2017-ben is.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről